Dizel poskupljuje tri, a benzin jedan cent

Dodajte komentar

Maloprodajne cijene goriva u Crnoj Gori će od sjutra ponovo porasti, jedanaesti put od početka godine.

Obje vrste benzina biće najvjerovatnije skuplje za jedan cent, dok će, kako je Pobjedi saopštio generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Crne Gore (UNKCG) Boris Spalević, cijena dizela, prema posljednjim podacima sa berze, najvjerovatnije ipak povećati za tri centa, a ne za dva, kako su mediji nezvanično najavljivali krajem prošle sedmice.

Nova cijena eurosupera 95 bi trebala da iznosi 1,66 eura, 1,70 eura litar eurosupera 98, a dizela 1,58 eura.

Prije desetak dana eurosuper 95 i 98 poskupili su po tri centa, a eurodizel jedan cent. Ministarstvo kapitalnih investicija danas će saopštiti konačne cijene. U Crnoj Gori se cijene goriva usklađuju svake dvije sedmice na osnovu berzanskih kretanja cijena naftnih derivata i kursa dolara i eura. Na te iznose se dodaju ostale stavke definisane uredbom o maksimalnim maloprodajnim cijenama naftnih derivata.

Premijer Dritan Abazović nedavno je najavio da će Vlada razmotriti mogućnost smanjenja akciza na gorivo, kako bi uticala na smanjenje cijena. Komentarišući poskupljenje goriva i mogućnost smanjenja akciza, Abazović je prošle sedmice najavio dogovor sa ministrom finansija.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović je krajem avgusta saopštio da Vlada za sada neće smanjivati akcize na gorivo, uprkos poskupljenju. – Ukoliko bude drastičnijeg poskupljenja cijena u narednom periodu nafte i naftnih

derivata definitivno ćemo ući u razmišjanje da ponovo aktiviramo odluku o smanjenju akciza – rekao je Damjanović krajem avgusta. Razlog je što su, kako je kazao, trenutne cijene goriva na nivou prošlogodišnjih kada je država smanjila akcize. Izmjenama Zakona o akcizama lani je omogućeno Vladi da smanji akcize na gorivo do 50 odsto. Akcize su bile umanjene od 9. maja prošle zaključno sa 27. februarom ove godine.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *