Filipović: Cijene prehrambenih proizvoda u Crnoj Gori 30 odsto skuplje nego u Njemačkoj i EU

Dodajte komentar

Vrijeme je da država reaguje zbog visokih cijena goriva jer su cijene kod nas, gdje je mnogo manji životni standard, veće nego u EU za 30 do 40 odsto. Ako uporedite to sa Njemačkom koja se smatra lokomotivom Evropske unije, tamo su cijene prehrambenih proizvoda generalno 30 posto manje u odnosu na cijene ovdje. Postavlja se opet pitanje kako uticati na to?Mislim da je došlo vrijeme da država donese direktive gdje vas ona limitira maržama, odnosno limitira mogućnost vašeg profita, ocijenio je ekonomski analitičar Oleg Filipović u emisiji “Takulin” na Gradskoj TV.

Razumije, kaže, da je država morala popuniti budžet zbog ljetnje turističke sezone.

”Zato svi drže tako velike akcize. Sa druge strane nema velikih poremećaja na svjetskom tržištu pa da kažete da je to uzrok skoka cijena. Treba tražiti neko konačno rješenje. Iz svega ovoga treba da izvučemo jedan nauk, a to je da mi moramo praviti svoje rezerve, ne samo naftnih deravata nego i prehrambenih proizvoda, da bi država mogla da zaštiti građane upravo od ovako rapidnih skokova cijena “, ističe Filipović.

To treba riješiti na duži rok jer, prema njegovim riječima, kad se igrate sa akcizama pa ih smanjujete i povećavate samo trenutno reagujete, ali dugoročne zaštite tržišta nema.

”Apsolutno smo se olako odrekli rezerve, sad se vidi da smo imali svih ovih godina jednu pogrešnu ekonomsku politiku. Nijesmo zaštitili domaće tržište nego smo ga prepustili rizicima sa strane sobzirom da smo mi uvoznička ekonomija i da sem turizma nemamo realne industrije “, smatra Filipović.

Veliki distributeri su iskoristili tu mogućnost i povećali marže potpuno nerealno, posebno kad su, kako kaže, prehrambeni proizvodi u pitanju. Trgovci su, naglašava, samostalno imali priliku da formiraju cijene i tu priliku su izuzetno iskoristili.

” Iskoristili su izuzetno poziciju zbog rata koji se dešava u Ukrajini, odnosno agresije Rusije na tu državu. Iskoristili su po skok cijena goriva, ali oni najviše koriste tu psihološku stranu povećanja cijena. Vidite da se svi sada pozivaju na Lidl, svi jedva čekaju da on dođe i ja se tome radujem. Nemojte zaboraviti da i ti ljudi rade za profit i cijene u okruženju u Lidlu su znatno veće nego u EU “, rekao je Filipović.

Gradski.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *