Državne firme u budžet uplatile samo 11 odsto svog profita, ostatak još neizvjestan

Dodajte komentar

Javna preduzeća i kompanije koje su u većinskom vlasništvu države a profitirale su tokom 2021. i 2022. godine do 25. avgusta su ukupno uplatile samo 10,94 odsto sredstava koje Vlada od njih potražuje na osnovu obaveza koje su im uvedene prije tri mjeseca.

<!–more–>

Od oko 40 miliona eura koliko se državna uprava nadala da će dobiti po osnovu obaveze uvedene početkom juna da od neto dobiti iz 2021. imaju 30 odsto, a za prošlu godinu 70 odsto, u budžet je uplaćeno 4,37 miliona eura. Svoje obaveze u potpunosti su ispunili Montenegro Bonus (30.577,33 eura) i Regionalni vodovod Crnogorsko primorje (485.115,23 eura), dok je Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) do sada dao 55 odsto potrebnog iznosa (3,86 miliona eura).

Uplate dijela prihoda još nisu stigle iz Crnogorskog operatora tržišta električne energije (COTEE), Elektroprivredu Crne Gore (EPCG), Hotelsku grupu Budvanska rivijera, JP za upravljanje morskim dobrom, Marinu Bar, Poštu Crne Gore, Radio televiziju Crne Gore (RTCG), Regionalni ronilački centar za podvodno deminiranje i obuku ronilaca, Rudnik uglja, Sveti Stefan hotele, JP Nacionalne parkove Crne Gore (NPCG) i Zaštitu prostora Crne Gore.

Ovih izdvajanja zvanično je oslobođena kompanija Monteput koja će, umjesto toga, uplatiti 2,17 miliona eura od svog dovogodišnjeg profita za potrebe izrade projektne dokumentacije za Jadransko-jonski auto-put, te za glavni projekat druge dionice auto-puta Bar-Boljare od Mateševa do Andrijevice.

Iz Vlade su naveli da su COTEE, Zaštita prostora Crne Gore i Pošta Crne Gore započeli proceduru i, za sada, dobili saglasnost resornog Ministarstva finansija na njihove odluke o raspodjeli dobiti. Isto toliko (EPCG, Rudnik uglja i HG Budvanska rivijera) je najavilo da će to učiniti na svojim narednim skupštinama akcionara koje su zakazane za ovaj mjesec.

Sva ostala preduzeća – JP Morsko dobro, Marina Bar, RTCG, Regionalni ronilački centar za podvodno deminiranje i obuku ronilaca, Sveti Stefan hotele, NPCG i Zaštita prostora Crne Gore zatražile su izuzeće, navodeći kao razlog način rada odnosno otežano poslovanje iz prethodnih godina.

“Imajući u vidu da je jedan broj javnih preduzeća i privrednih društava već pokrenuo postupke za donošenje odluke o raspodjeli dobitni, dok neka preduzeća nijesu bila u mogućnosti da izvrše uplate do utvrđenog datuma, odnosno 25. avgusta, Vlada je donijela niz zaključaka kojima se ova društva zadužuju da realizuju uplate u najkraćem roku”, rekli su iz Vlade.

Ipak, u dokumentu u koji je portal Bankar.me imao uvid ne navodi se ni datum ni krajnji iznos koji bi trebalo da bude uplaćen u budžet. Tako ostaje nepoznanica da li će uspjeti brojne najave da profiti državnih firmi u najvećem dijelu koriste upravo – državi.

<strong>Bankar.me</strong>

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *