Najveće širenje dosad: Infinum preuzeo američku digitalnu agenciju ExpandTheRoom (ETR)

Dodajte komentar

ETR donosi iskustvo i stručnost kroz 20 godina rada s klijentima kao što su Reuters, Citibank, ESPN, Business Insider i Honda, i još snažniji pristup najvećem svjetskom tržištu za digitalne usluge

Jedna od najvećih hrvatskih IT kompanija, Infinum, preuzela je kreativnu digitalnu agenciju sa sjedištem u Njujorku, ExpandTheRoom (ETR). Domaći nagrađivani tehnološki kolektiv, čiji su klijenti, između ostalih, Philips, KPMG, Porsche i Warner Brothers, ovim potezom širi svoj doseg u Sjedinjenim Američkim Državama kako bi odgovorio na rastuću potražnju u području strateške digitalne transformacije.

Infinum trenutno posluje iz osam kancelarija u Evropi i SAD-u, zapošljava oko 400 stručnjaka iz područja dizajna i razvoja digitalnih proizvoda te kontinuirano sarađuje s globalnim brendovima u stvaranju inovativnih rješenja za različite sektore uključujući automobilsku industriju, finansije, zdravstvo i retail.

“Glavna motivacija za akviziciju je uspostaviti jaču prisutnost u Sjedinjenim Državama. Postojeća kancelarija u Njujorku već ostvaruje odlične rezultate na najvećem tržištu za digitalne usluge na svijetu, a uz pojačanja iz ETR-a moći ćemo svoje poslovanje podići na viši nivo. Ponosni smo što možemo izraziti dobrodošlicu iskusnom i stručnom timu koji iza sebe ima snažnu bazu klijenata kao što su Citibank, ESPN, Reuters, Business Insider i Honda. Vjerujem da ćemo na ovaj način postojećim klijentima osigurati još kvalitetniju uslugu, a uz veći tim u US-u lakše dolaziti i do novih klijenata”, rekao je Nikola Kapraljević, CEO Infinuma.

Infinum i ETR, osim iskustva i komplementarne kompanijske kulture dijele i sličan početak. Američku agenciju, koja se posebno ističe stručnošću u području korisničkog iskustva i analitičkom pristupu, osnovala su dvojica prijatelja, James Cole (CEO) i Todd Doyle (Creative Director), a kroz godine okupili su tim od 24 stručnjaka koji će u saradnji s Infinumom sada moći da preuzmu još zahtjevnije projekte i veće klijente.

“Potražnja za vrhunskim korisničkim iskustvom je na vrhuncu. Uvođenjem tehnologija poput vještačke inteligencije, potrebe za digitalnom transformacijom samo će se dodatno povećavati. Ulazimo u novu eru te iz prve ruke vidimo da brendovi traže dodatnu ekspertizu kako bi se prilagodili novim okolnostima. S obzirom na te trendove, Infinum i ETR strateški se udružuju kako bi bolje vodili i usmjeravali globalne klijente kroz izazove s kojima će se suočavati u budućnosti”, kazao je James Cole, CEO kompanije ExpandTheRoom.

Stručnjaci američke digitalne agencije dodatno će pojačati Infinumove kompetencije. Zajedno će klijentima omogućiti dodatnu vrijednost utemeljenu na strateškom dizajnu i modernim tehnologijama, uključujući inovacije iz područja vještačke inteligencije, korisničkog iskustva, interneta stvari, i kibernetičke sigurnosti.

Infinumova akvizicija finansirana je kombinacijom vlastitih sredstva i kredita EBRD-a. Odobreni kreditni okvir iznosi 10,8 miliona eura, a sredstva će se koristiti za ovu i buduće strateške akvizicije. Ovo predstavlja značajno novo poglavlje u rastu kompanije i još snažniji pristup najvećem svjetskom tržištu za digitalne usluge.

Ovom akvizicijom Infinumovi konsolidovani prihodi rastu za nešto više od 20% u odnosu na prethodnu godinu pa će u 2023. iznositi oko 29 miliona eura.

O INFINUMU

Infinum je nezavisna agencija za dizajn i razvoj digitalnih proizvoda koja sarađuje s vodećim globalnim brendovima i svjetski poznatim preduzećima u izradi inovativnih digitalnih rješenja za niz sektora, uključujući automobilsku industriju, finansije, zdravstvo i retail. Od svog osnivanja 2005. godine Infinum isporučuje digitalne proizvode koje koriste milioni korisnika širom svijeta, a mnogi od njih osvojili su i svjetski priznate nagrade struke poput Red Dot i iF Design Award. Infinum broji oko 400 zaposlenih i vanjskih saradnika te posluje iz osam kancelarija u Evropi i SAD-u, a glavni mu je fokus stvaranje autentičnih digitalnih iskustava koja unapređuju poslovanja i donose vrijednost korisnicima.

https://www.infinum.com

O EXPAND THE ROOM

ETR je američka digitalna agencija koja ima više od 20 godina iskustva u kreiranju digitalnih iskustava za klijente kao što su Citibank, ESPN, Reuters, Business Insider i Honda. Zaposleni ETR-a pokrivaju cjelokupnu teritoriju SAD-a, a posao im je definisanje strategija i razvoj proizvoda sa prioritetom korisničkog iskustva i dizajna. S ciljem stvaranja proizvoda koji su korisni, estetski uravnoteženi i prije svega učinkoviti, ETR je razvio sopstveni pristup za rješavanje izazova u dizajnu naziva Purpose-Driven Design.

https://www.expandtheroom.com

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *