Cijene nafte u Evropi nadomak najvišim vrijednostima ove godine

Dodajte komentar

Na londonskom tržištu cijena nafte prošle sedmice je snažno porasla, primakavši se najvišem iznosu u ovoj godini, što je posljedica spekulacija da će najveći svjetski proizvođači zadržati smanjenju proizvodnju „crnog zlata“.

Na londonskom tržištu cijena barela skočila je 4,7 odsto – na 88,49 dolara, najviši iznos od kraja januara. Na američkom tržištu barel je poskupio 6,5 odsto – na 85,02 dolara, što je najviši iznos od novembra prošle godine. Time su cijene nadoknadile sve gubitke od prethodne dvije sedmice, što je posljedica zabrinutosti trgovaca u vezi ponude, javlja Hina.

Pretpostavlja se da će vodeći svjetski izvoznik Saudijska Arabija i u oktobru smanjiti proizvodnju za milion barela dnevno, uz već dogovoreno smanjenje proizvodnje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika.

Nada u oporavak kineske ekonomije

„Očekujemo da će biti produžena odluka o smanjenju snabdijevanja i da će se OPEC-ova nafta vratiti na tržište kada se cijene stabilizuju iznad 90 dolara po barelu“, navode analitičari National Australia Bank u osvrtu na situaciju na tržištu.

Rusija, druga najveća svjetska izvoznica nafte, već se dogovorila sa saveznicima iz organizacije OPEC+ da će sljedećeg mjeseca smanjiti izvoz nafte, izjavio je potpredsjednik ruske vlade Aleksander Novak.

Potražnja bi ipak trebalo da ojača, sudeći po padu komercijalnih zaliha u SAD-u u pet od šest proteklih sedmica. Uz to, trgovci se nadaju oporavku kineske ekonomije. I OPEC, i Međunarodna agencija za energiju (IEA) procjenjuju da će Kina, najveći svjetski uvoznik nafte, dati zamah potražnji do kraja godine.

Hina

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *