Platforma X prikupljaće i biometrijske podatke od svojih korisnika

Dodajte komentar

Platforma X (Twitter) prikupljaće biometrijske podatke svojih korisnika, prenosi Tanjug. Prikupljanje biometrijskih podataka, koji se odnose na fizičke atribute osobe poput skeniranja lica ili otiska prsta, namijenjeno je korisnicima usluge X Premium, navodi BBC.

Pozivajući se na ažuriranu X politiku privatnosti, ova platforma će takođe moći da prikuplja informacije o korisnikovom obrazovanju i prethodnim poslovima.

“Možemo prikupljati i koristiti vaše lične podatke (kao što je vaša istorija zaposlenja, obrazovanja, preferencije pri zapošljavanju, vještine i sposobnosti, aktivnost traženja posla i angažman i tako dalje) da vam preporučimo potencijalne poslove, da ih podijelite s potencijalnim poslodavcima kada se prijavite za posao, kako bi poslodavci mogli pronaći potencijalne kandidate i prikazati vam relevantnije oglašavanje”, stoji u izjavi iz X-a.

Nova politika privatnosti stupa na snagu 29. septembra.

Profesorica Liberty Wittert sa Univerziteta Washington u St. Louisu rekla je da je ovaj potez u skladu s novom politikom X platforme, ali i upozorila da korisnici “treba da budu oprezni”.

Poslodavci mogu donositi odluke o zapošljavanju na osnovu korisničkih objava ili računa koje ta osoba prati na X platformi, rekao je Vittert.

Tanjug

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *