Postignut dogovor OPEC+ i Rusije o smanjenju izvoza nafte

Dodajte komentar

Zamjenik premijera Rusije Aleksandar Novak izjavio je da su se ruske vlasti dogovorile sa predstavnicima OPEC+ o novom smanjenju izvoza nafte na strana tržišta.

„Detalje dogovora ćemo objaviti sljedeće nedelje“, rekao je Novak tokom sastanka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, prenosi Dnevnik pisanje Komersanta.

Dodao je da će sporazum o smanjenju zaliha nafte biti produžen do kraja oktobra 2023. godine.

Novak je ranije rekao da je Rusija ispunila svoje obaveze iz zajedničkog sporazuma sa zemljama OPEC+, te da je u avgustu smanjila izvoz nafte za 500.000 barela dnevno.

Kada je riječ o cijenama nafte, analitičari ocjenjuju da bi mogle da rastu do kraja godine, čemu ide u prilog i trenutno slabljenje dolara. Slabiji dolar čini kupovinu nafte jeftinijom za vlasnike drugih valuta, što podstiče potražnju, prenosi Reuters.

U prilog poskupljenju nafte ide i rast cijena lož ulja, koja je u fokusu dok se sjeverna hemisfera priprema za zimske mjesece. Uprkos svojim ekonomskim teškoćama, Kina se oslanja na rekordne zalihe prikupljene ranije ove godine, jer su tamošnje rafinerije smanjile uvoz nakon što su zemlje OPEC+ smanjenjem proizvodnje podigle cene iznad 80 dolara po barelu.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *