PKCG: Novi zakon će donijeti benefite i državi i privredi

Dodajte komentar

Smanjenje nelojalne konkurencije i ogromnog broja onih koji se nelegalno bave poslovima posredovanja ključni su benefiti koje će registrovane agencije imati nakon usvajanja perdloženog Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nekretnina, koji je trenutno na javnoj raspravi, rekli su za portal Bankar.me iz Privredne komore Crne Gore (PKCG)

Grupacija za trgovinu nekretninama PKCG bila je jedna od ključnih učesnica u izradi nacrta budućeg zakonodavnog okvira veoma značajnog segmenta crnogorske privrede. Višedecenijski izostanak striktnih pravila za trgovanje i rentiranje nekretnina ostavilo je ne samo široke mogućnosti za nelegalne poslove, već i značajan manjak u budžetima na lokalnom i državnom nivou.

„Nepostojanje odgovarajućeg zakonodavnog okvira koji reguliše ovu djelatnost je prepoznat kao osnovni razlog postojanja velikog broja fizičkih lica koja se bave posredovanjem u prometu nepokretnosti kao i pravnih lica koja se, osim osnovne djelatnosti, bave posredovanjem u prometu nepokretnosti. Na ovaj način se nanosi direktna šteta državi, agencijama, klijentima, a posredno i cijeloj struci“, kazali su iz PKCG za naš portal.

Uz Grupaciju za trgovinu nekretninama PKCG, na nacrtu zakona radili su i predstavnici Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, te tržišne inspekcije, Uprave prihoda i carina i drugih institucija na lokalnom i državnom nivou. Zbog toga su u najstarijoj privrednoj asocijaciji optimistični da će finalna verzija zakon imati implikacije na brojne privredne sektore te kvalitetnu primjenu.

„Nadamo se da će ovako široko ukljičivanje svih zainteresovanih subjekata u izradu zakona doprinijeti njegovoj potpunijoj implementaciji i da će nadležne institucije svojim kapacitetima i planiranim unapređenjima biti u mogućnosti da prate njegovo sprovođenje na odgovarajući način. Posebno naglašavamo da će usvajanjem ovog zakona nadležna inspekcija dobiti zakonodavni osnov za postupanje, što do sada nažalost nije bio slučaj“, pojašnjavaju ključne novitete u radu institucija, što znači da će inspekcije moći da zatvaraju i kažnjavaju one koji djeluju u “sivoj zoni”.

Kako bi posredovanje za nekretnine bilo regulisano, biće uvedena stroga pravila i obaveze koje će agencije morati da ispunjavaju. To se, prije svega, odnosi na uvođenje obaveznog stručnog ispita i licenciranje onih koji će posredovati u prometu i zakupu nepokretnosti.

„Polaganje stručnog ispita je preduslov za usavršavanje u raznim profesijama. Obavljanje poslova prometa nekretnina danas zahtijeva vještine i znanja u oblastima kao što su pravo, ekonomija, oporezivanje, osiguranje, prostorno planiranje… Bez stručnog ispita neće biti dozvoljeno posredovanje u prometu i zakupu nepokretnosti i to je takođe jedna od odredbi novog Zakona čijom primjenom bi se stalo na kraj sivoj ekonomiji, kao i nestručnom i neprofesionalnom obavljanju predmetne djelatnosti. Glavni cilj stručnog ispita je utvrđivanje profesionalne osposobljenosti za obavljanje posla u određenoj profesionalnoj sferi, pa tako i u ovom posredovanju“, istakli su za portal Bankar.me.

S druge strane, građani će i dalje u direktnom kontaktu moći da iznajmljuju i, prije svega, prodaju svoje nekretnine. Pritom neće imati nikakve dodatne namete, poput plaćanja provizije koja ih očekuje kada za te poslove angažuju agenciju.

Prilikom rada na budućem zakonu, autori su se oslanjali na brojna strana iskustva zemalja u regionu i Evropskoj uniji. Pravni tim pratio je uporednu praksu u Njemačkoj, Italiji, Španiji, Hrvatskoj, Slovenija, kao i u Srbiji.

„Prilikom pripreme Zakona vodilo se računa da njegove odredbe budu u najvećoj mogućoj mjeri usaglašene sa zakonodavnim okvirom EU u ovoj oblasti. To je jedan od razloga zašto su u regionu zakoni koji regulišu ovu oblast slični“, navode iz PKCG, te podsjećaju na činjenicu da će Crna Gora ulaskom u EU postati i dio zajedničkog tržišta nekretnina.

Članovi Grupacije za trgovinu nekretninama PKCG još jednom ističu da će budući zakon donijeti značajne i nephodne novine pri posredovanju u kupoprodaji i rentiranju nekretnina.

„Donošenjem ovog Zakona jasno će se definisati uslovi za pružanje usluga posredovanja, uključujući i obavezu kontinuirane edukacije posrednika, afirmisati profesija kroz licenciranje agenata i identifikovati i zaštititi interesi učesnika u posredovanju“, zaključuju iz ovog poslovnog udruženja.

Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *