Mark Davis novi direktor EBRD za srednju Evropu

Dodajte komentar

Mark Davis imenovan je novim regionalnim rukovodiocem centralne Evrope Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koji pokriva Hrvatsku, Češku, Mađarsku, Slovačku i Sloveniju. Davis vodiće operacije EBRD-a u regiji od 1. septembra, u sjedištu banke u Zagrebu.

Davis nasljeđuje regionalnu direktoricu EBRD-a Victoriju Zinchuk, koja će se preseliti u Bukurešt kako bi od 1. septembra preuzela svoj novi zadatak upravljanja tom državom u EBRD-u.

Američki državljanin, Davis trenutačno je direktor, regionalni voditelj Rumunjske i Bugarske. Tokom njegova mandata, Rumunija je postala jedna od EBRD-ovih najboljih investicijskih destinacija, s kumulativnim ulaganjem od više od 10 milijardi eura.

Davis ima 27 godina iskustva u međunarodnim financijskim institucijama i komercijalnom bankarstvu, s velikim iskustvom u razvoju poslovanja u zemljama Evropske unije (EU), istočnoj Evropi i središnjoj Aziji, kao i snažnom stručnošću u globalnim tržištima kapitala i dijalogu o strukturnoj politici. Bio je na raznim višim položajima u Svjetskoj banci, Morgan Stanleyju i Goldman Sachsu, te u EBRD-u prije svoje posljednje dužnosti.

Davis ke doktorirao ekonomiju na Univerzitetu Tulane u Sjedinjenim Američkim Državama.

“Veselim se što ću voditi operacije Banke u srednjoj Evropi, kako bih pomogao regiji da nastavi svoju tranziciju prema konkurentnom, održivom gospodarstvu, u skladu sa širim ciljevima i ambicijama EU-a. Veselim se pomoći u poticanju ulaganja u potporu privatnom sektoru i poticanje inovacija”, rekao je on.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *