Zašto se svjetske sile bore za južni pol Mjeseca

Dodajte komentar

Indijska svemirska agencija spustila je svemirsku letilicu na Mjesečev južni pol u misiji koja će unaprijediti indijske svemirske ambicije i proširiti znanje o lunarnom vodenom ledu, potencijalno jednom od najvrednijih resursa Mjeseca.

To je misija koja se smatra ključnom za istraživanje Mjeseca i status zemlje kao svemirske sile, samo nekoliko dana nakon što se srušio sličan ruski lender.

No, šta se zna o prisutnosti smrznute vode na Mjesecu i zašto svemirske agencije i privatne kompanije to vide kao ključ moguće kolonizacije, rudarenja i misija na Mars.

Kako su naučnici pronašli vodu na Mjesecu

Šezdesetih godina prošlog vijeka, prije prvog slijetanja Apolla naučnici su nagađali da bi na Mjesecu mogla postojati voda. Uzorci koje je posada Apolla vratila na analizu kasnih 1960-ih i ranih 1970-ih bili su “suvi”.

Godine 2008. istraživači Univerziteta Brown ponovno su ispitali te lunarne uzorke novom tehnologijom i pronašli vodonik unutar sićušnih zrnaca vulkanskog stakla. Godine 2009. NASA-in instrument na sondi Chandrayaan-1 indijske organizacije za svemirska istraživanja otkrio je vodu na površini Mjeseca.

Iste godine, druga NASA-ina sonda koja je pogodila južni pol pronašla je vodeni led ispod Mjesečeve površine. Ranija misija NASA-e Lunar Prospector 1998. godine pronašla je dokaze da je najveća koncentracija vodenog leda u sjenovitim kraterima južnog pola.

Zašto je voda na Mjesecu važna

Naučnici su zainteresirani za drevni vodeni led jer mogu pružiti informacije o lunarnim vulkanima, materijalima koje na Zemlju dostavljaju kometi i asteroidi te o porijeklu oceana.

Ako vodeni led postoji u dovoljnim količinama, mogao bi biti izvor pitke vode za istraživanje Mjeseca i pomoći u hlađenju opreme. Takođe se može razgraditi za proizvodnju vodonika za gorivo i kiseonika za disanje, podržavajući misije na Mars ili lunarno rudarenje.

Ugovor Ujedinjenih naroda o svemiru iz 1967. zabranjuje bilo kojoj naciji da polaže pravo na vlasništvo nad Mjesecom. No, ne postoji odredba za zaustavljanje trgovinskih operacija. Napori pod vođstvom SAD-a da se uspostavi skup načela za istraživanje Mjeseca i korištenje njegovih resursa, Sporazum Artemis, ima 27 potpisnika. Kina i Rusija ga nisu potpisale.

Južni pol Mjeseca posebno je nedostupan

Prethodni pokušaji slijetanja na Mjesečev južni pol bili su neuspješni. Ruska svemirska letilica Luna-25 trebala je ove sedmice da sleti na južni pol, ali se u prilazu otela kontroli i srušila se u nedjelju. Južni pol, daleko od ekvatorijalnog područja koje su ciljale prethodne misije, uključujući slijetanje Apolla s posadom. Pun je kratera i dubokih udubina.

Prethodna indijska misija 2019. godine nije uspjela sigurno sletjeti u blizini ciljanog područja Chandrayaan-3. I Sjedinjene Američke Države i Kina planirale su takođe misije na južni pol Mjeseca.

Izvor: Klix

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *