Sve više industrijskih preduzeća planira selidbu iz Njemačke

Dodajte komentar

Sve više industrijskih preduzeća planira selidbu iz Njemačke, prije svega zbog visokih cijena energenata, pokazali su rezultati jedne ankete.

Skoro trećina kompanija koje su učestvovale u istraživanju izmješta pogone u inostranstvo, odnosno smanjuje proizvodnju kod kuće, ili ima takve planove, prenosi dpa.

Takvih kompanija je dvostruko više nego prošle godine, prema podacima Njemačke industrijske i privredne komore (DIHK). Selidbe najčešće planiraju firme koje imaju 500 i više zaposlenih: 43 odsto priprema ili je već izmjestilo kapacitete u inostranstvo. Ove kompanije su često blisko povezane sa drugim zemljama i suočavaju se sa posebno oštrom konkurencijom.

Zabrinutost kompanija za svoju konkurentnost dramatično je porasla, rekao je zamjenik generalnog direktora DIHK Ahim Derks. Privrednici imaju veoma malo povjerenja u energetsku politiku njemačke vlade. Mnogi ne očekuju poboljšanje na srednji i duži rok.

Kompanije premještaju proizvodnju na primjer u SAD, jer je američka vlada usvojila program subvencija privrede vredan milijarde dolara. Međutim, Derks je pomijenuo i izmještanje proizvodnje ili izgradnju novih kapaciteta u Francuskoj, gdje je cijena struje za industriju niža.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *