Sekretarijat Savjeta za konkurentnost: Javni poziv za odabir partnera na projektu uvođenja „ženskog žiga“

Dodajte komentar

Sekretarijat Savjeta za konkurentnost objavljuje

JAVNI POZIV

za odabir Partnera za implementaciju Projekta:

Uvođenja „ženskog žiga“ za privredna društva koja zadovoljavaju uslove iz međunarodnog dokumenta za žensko preduzetništvo MEST IWA 34

 

Međunarodni dokument za žensko preduzetništvo IWA 34 objavljen je 8. marta 2021. godine od strane Međunarodne organizacije za standardizaciju (ISO) a 1. jula 2021. godine, je uveden u crnogorski sistem standardizacije pod nazivom MEST IWA 34 i predstavlja prvi u svijetu skup globalnih definicija, koje se odnose na žensko preduzetništvo, tj. privredna društva u vlasništvu žena i ona kojima upravljaju žene. Dokument definiše kriterijume za ocjenjivanje važnih faktora koji se odnose na definicije kao što su: vlasništvo, upravljanje i kontrola u privrednom društvu i alat je za bolje definisanje uslova tj. preduslova za sadašnje i buduće inicijative, koje imaju za cilj ekonomsko osnaživanja žena.

Sekretarijat Savjeta za konkurentnost, u saradnji sa nadležnim institucijama, planira da podrži uvođenje „ženskog žiga“ kao naredni korak implementacije dokumenta, kojim bi se nedvosmisleno dokazivalo da privredno društvo koje posjeduje žig zadovoljava kriterijume iz dokumenta MEST IWA 34. Izabrani Parnter bi vršio provjeravanje ispunjenosti kriterijuma na osnovu podataka iz Upitnika koje unose subjekti koji apliciraju za žig (dostupan na portalu https://www.budiprivrednica.me/) i stvarnih pokazatelja (validne dokumentacije i podataka). Po dobijanju rezutata zainteresovana strana bi dobila odgovor o ispunjenosti uslova za dodjeljivanje žiga, kao i niz konkretnih savjeta koji će dovesti do ispunjenosti uslova ukoliko je to potrebno. Kroz realizaciju Projekta SCC planira finansiranje prvih 50 žigova. Paralelno sa ovim procesom, od Partnera se očekuje razvoj i implementacija koncepta promocije značaja žiga za ispravno targetiranje „ženskih“ kompanija, a u cilju ekonomskog osnaživanja žena i unapređenja rodne ravnopravnosti.

Kriterijumi za odabir Partnera za implementaciju Projekta:

  • mogućnost kreiranja reprezentativne baze podataka ženskih kompanija;
  • mogućnost provjere dostavljenih podataka i dokumenata od strane pojedinačnih privrednih društava;
  • pristup validnim bazama podataka koje se odnose na privredna društva u Crnoj Gori;
  • mogućnost razvoja grafičkog rješenja žiga, kao i njegova registracija pred nadležnim organima;
  • mogućnost izrade analiza za potrebe realizacije Projekta, kao i pratećih izvještaja;
  • kapaciteti za sprovođenje informativne kampanje upućene s jedne strane privatnom sektoru, a sa druge strane ključnim institucijama iz javnog sektora i međunarodne zajednice;
  • dobra reputacija i reference;

Dvogodišnji budžet za realizaciju Projekta iznosi 50.000 eura.

Početak realizacije Projekta:        1.10.2023. godine

Kraj realizacije Projekta:                1.10.2025. godine

Više detalja o samom projektu, uključujući Projektni zadatak zainteresovane strane mogu naći na sajtu Sekretarijata Savjeta za konkurentnost (https://scc.org.me), putem linka za Javni poziv.

Svi zainteresovani, mogu svoje prijave slati na e-mail: [email protected]  najkasnije do 15. septembra 2023. godine (do 16h). Prijava treba da sadrži:

  • predlog metolodije realizacije projekta;
  • reference koje potvrđuju ispunjenost kriteriuma iz Poziva i Projektnog zadatka;
  • predloženi tim koji bi neposredno radio na realizaciji projekta, sa biografijama.
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *