Indijska misija na Mjesec koštala manje nego snimanje filma “Interstellar“

Dodajte komentar

NASA je tokom 1960-ih i 1970-ih izdvojila preko 250 milijardi dolara za svoje različite misije, dok je Indija prošle nedjelje uspjela da se upiše u svemirsku istoriju za samo djelić te sume.

Prošle nedjelje se indijska svemirska letjelica Čandrajan-3 spustila na južni region Mjeseca, odakle je poslala svoje prve fotografije Zemljinog satelita, prenosi N1.

Nakon neuspjelog pokušaja 2019. godine, ovaj poduhvat široko je proslavljen u ovoj zemlji, tim prije što je koštao „relativno jeftino“, kada se uzmu u obzir NASA računi (s tim što se mora podvući da je NASA ovu svotu uložila u brojne poduhvate).

Čandrajan-3, kako piše Unilad, koštao je državu i Svemirsku istraživačku organizaciju Indije (ISRO) samo 6,15 milijardi rupija, što je oko 75 miliona dolara (oko 70 miliona eura).

Ali to nije samo jeftino po inženjerskim ili standardima istraživanja svemira, već i kada je riječ o holivudskim proizvodima gdje se glumci pretvaraju da su astronauti (i zarađuju daleko više od pravih).

Unilad je dao primjer epskog naučnofantastičnog filma “Interstelar” Kristofera Nolana iz 2014, čija je izrada koštala 165 miliona dolara (oko 150 miliona eura).

I on nije jedini – „Marsovac“ Ridlija Skota, sa Metom Dejmonom u glavnoj ulozi, „tražio je“ ogromnih 108 miliona dolara da bi se prikazao na velikom platnu.

Šef ISRO-a S. Somanat rekao je za agenciju ANI da je rover ‘Pragjan’ raspoređen na južnom polu Mjeseca, pri čemu je Indija prva zemlja koja je tamo sletjela.

Tokom dvonedjeljne misije, koristiće dva instrumenta za sprovođenje eksperimenata vezanih za elemente i hemijski sastav.

On je takođe najavio i vežbu planiranja robotske putanje koja će, kako je nagovijestio, „biti veoma važna za njihova buduća istraživanja“.

Nakon uspješnog sletanja, indijski premijer Narendra Modi rekao je da je to nevjerovatno dostignuće za zemlju.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *