Stupio na snagu evropski Zakon o digitalnim uslugama: Šta to znači?

Dodajte komentar

Više desetina najvećih svjetskih tehnoloških kompanija suočava se sa pravnim nadzorom bez presedana, pošto novi sveobuhvatni Zakon o digitalnim uslugama (DSA) Evropske unije, koji je stupio na snagu, nameće nova pravila o moderiranju sadržaja, privatnosti korisnika i transparentnosti.

Od petka, mnoštvo internet giganata – uključujući Fejsbuk i Instagram, Apple onlajn App Store i pregršt Google usluga – suočiće se sa novim obavezama u EU. Riječ je o skupu propisa fokusiranih na zaštitu korisnika na mreži i sprečavanje širenja štetnog i nezakonitog sadržaja koji krši uslove korišćenja usluge platforme.

DSA takođe prilikom oglašavanja zabranjuje ciljanje ranjivih kategorija ljudi, uključujući djecu, na osnovu njihovih aktivnosti na mreži.

EU se smatra globalnim liderom u tehnološkoj regulaciji, sa širokim spektrom zakona – kao što je Zakon o digitalnim tržištima ili Zakon o vještačkoj inteligenciji, koji je na putu. Uspjeh EU u primeni takvih zakona uticaće, piše Rojters, na uvođenje sličnih pravila širom svijeta.

Za sada, pravila važe samo za najveće onlajn platforme, one sa više od 45 miliona korisnika u EU. Do sada je obuhvaćeno osam platformi društvenih mreža: Fejsbuk, TikTok, X (Twitter), Jutjub, Instagram, LinkedIn, Pinterest i Snapčet, kao i pet onlajn trgovina: Amazon, Booking, AliExpress i Zalando. Zakon se odnosi i na prodavnice mobilnih aplikacija Google Play i App Store, Google pretragu, Google Maps, Majkrosoftov pretraživač Bing, kao i na Wikipediju, prenosi Cordmagazine.

Od sredine februara, međutim, primjenjivaće se na različite onlajn platforme, bez obzira na veličinu.

Za kršenje odredbi ovog zakona, tehnološke kompanije mogu da se suoče sa novčanim kaznama u vrijednosti šest odsto prihoda, što potencijalno znači i kazne u milijardama eura.

Takođe, sankcije uključuju čak i zabranu poslovanja u Evropskoj uniji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *