Premijerka Estonije pod pritiskom da podnese ostavku jer je njen suprug imao poslove u Rusiji

Dodajte komentar

Premijerka Estonije Kaja Kallas suočila se s pritiskom da podnese ostavku nakon izvještaja da njen suprug ima dio vlasništva nad kompanijom koja posluje u Rusiji otkako je Moskva napala Ukrajinu.

Dvije glavne estonske novine pozvale su je da podnese ostavku, a dvije ankete javnog mnijenja pokazale su da većina ispitanika misli da bi trebala odstupiti. Kallas je rekla da ne vjeruje da su kompanije njenog supruga učinile nešto loše, dok je njen suprug rekao da prodaje svoj udio u dotičnoj kompaniji.

Kallas, koja je pozvala evropske kompanije da prekinu veze s Moskvom, bila je vodeći kritičar Rusije u Evropskoj uniji i NATO-u, a neki su ga smatrali potencijalnim budućom generalnom sekretarom saveza.

Estonska javna televizija ERR izvijestila je ove sedmice da je Stark Logistics, estonska kompanija u kojoj Kallasin suprug Arvo Hallik indirektno posjeduje 25 posto udjela, opskrbljivala je fabriku aerosolnih spremnika u Rusiji, u vlasništvu druge estonske kompanije.

Od opsluživanja fabrike od početka rata zaradila je 1,5 miliona eura, objavio je estonski dnevnik Eesti Paevaleht.

Predsjednik Alar Karis i lider socijaldemokrata, manjinskog partnera u Kallasovoj koalicijskoj vladi, pozvali su premijerku da pruži detaljno objašnjenje.

Kallas je rekla novinarima da, iako nije imala detaljna saznanja o poslovanju svog supruga, bila je zadovoljna njegovim objašnjenjem da kompanija samo pomaže drugoj kompaniji dok se ruske operacije gase.

Izvor: Klix.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *