Azijska tržišta: Šangaj i Hong Kong predvode dobitnike

Dodajte komentar

Dionice u kontinentalnoj Kini i Hong Kongu predvodile su rast u regiji, jer su azijsko-pacifička tržišta posljednju trgovačku nedjelju u avgustu započela višim cijenama.

Kineske vlasti smanjile su poresku stopu na trgovanje dionicama, stupajući na snagu u ponedjeljak. Ministarstvo finansija saopštilo je da je cilj ovog poteza “oživjeti tržište kapitala i podstaći povjerenje ulagača”.

Referentni indeks CSI 300 porastao je 2,31%, dok je hongkonški Hang Seng indeks skočio 1,7%, predvođen cikličnim potrošačkim cijenama i dionicama zdravstvenih ustanova.

Dionice najzaduženijeg svjetskog developera China Evergrande Group pale su za 87 posto nakon nastavka trgovine nakon 17 mjeseci.

Japanski Nikkei 225 popeo se 1,66%, dok je Topix porastao 1,35%. Južnokorejski Kospi porastao je 0,67%, dok je Kosdaq napredovao 0,93%.

Australski S&P/ASX 200 ojačao je 0,57% jer je maloprodaja u zemlji porasla 0,5% mjesečno, više od 0,3% očekivanja ekonomista koje je anketirao Reuters.

U petak je predsjednik američke centralne banke Jerome Powell rekao da je inflacija i dalje “previsoka” i da je centralna banka “spremna dodatno da poveća stope ako je potrebno”. Sva tri glavna indeksa su porasla, pri čemu je Dow Jones Industrial Average porastao za 0,7%, S&P 500 dodao je oko 0,7%, a Nasdaq Composite je porastao za oko 0,9%. I S&P i Nasdaq prekinuli su trotjedne gubitničke nizove.

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *