Kako da iskoristite slobodno vrijeme za usavršavanje?

Dodajte komentar

Da li vam je svakodnevni život monoton? Čini li vam se da je vaše slobodno vrijeme puno bezumnog pretraživanja po društvenim mrežama i besmislenim sadržajijma po internetu?

Ako više ne uživate u slobodnom vremenu, vrijeme je za promjenu. Iskoristite slobodno vrijeme za lični napredak i samousavršavanje!

Čitajte

Čitanje je odličan način da se zabavite. Bilo da odaberete romantični ili naučno-fantastični roman, priča će vas uvući, pretvarajući vas u jednog od glavnih likova. Čitalac može da proživi hiljade života zahvaljujući knjigama.

S druge strane, čitanje može proširiti vaše znanje i motivisati vas da postanete bolja osoba. Naučne studije, filozofija i medicinska literatura pokazaće vam mnoge strane života o kojima nikada prije niste razmišljali. Moći ćete da prihvatite iskustva drugih ljudi, prilagođavajući njihove ideje u svoje. Ko zna, možda se i vi pridružite nekolicini autora! U svakom slučaju, knjige će podstaći vaš napredak.

Štoviše, dokazano je da čitanje smanjuje depresiju i poboljšava empatiju i socijalne vještine. Treba li vam još razloga da počnete svakodnevno da čitate?

Iskoristite svoje vještine

Naravno, samousavršavanje se ne završava kada nešto naučite. Ponekad bi trebalo i da praktikkujete stvari koje ste naučili. Ako imate dovoljno slobodnog vremena, pokušajte da iskoristite svoje vještine i zaradite nešto dodatnog novca.

– Dobro stojite sa IT vještinama ili vizuelnim dizajnom? Možete postati freelancer ali i proširiti svoje vještine. Registrujte se na platformi za slobodnjake, kreirajte portfolio i pronađite svoje prve klijente koji će se uvjeriti u vaše vještine.

– Prodaja umjetnina i grafika. Ako ste umjetnički tip, vjerovatno imate neka svoja djela kod kuće. Pa, imate priliku da svoje kreacije prodajete online! Ipak, neće svako moći da priušti unikatan komad. Zato je prodaja autorskih kopija vaših radova savršeno rješenje.

– Obavljajte male zadatke. Nema potrebe da imate impresivne vještina poput programiranja ili slikanja, jer lako možete dovršiti druge mikrozadatke. Igranje igrica, anketiranje ili jednokrana pomoć u nekom zatatku mogu biti praktični poslovi za koje ćete biti plaćeni. Osim toga, pomoći će vam da istražite svoje skrivene talente!

Započnite nove hobije

Vaše slobodno vrijeme može biti prilično prazno bez hobija.

Neke vještine mogu uticati i na to kako provodite slobodno vrijeme i na vaš profesionalni život. To može uključivati marketing, informacione tehnologije, pisanje… Drugi hobiji će obogatiti vaše znanje ili vas svakodnevno zabaviti. Zapamtite: razvijati se znači stalno pomijerati svoje granice. Zato izađite iz svoje zone komfora i vidjećete stvarno poboljšanje.

Meditirajte

Vježbanje svjesnosti kroz meditaciju je ogroman dio samousavršavanja. Iako vam takve vježbe generalno pomažu da se opustite i smanjite stres i anksioznost, takođe mogu da vam pomognu da se odvojite od „emocionalnih okidača“ u stvarnom vremenu.

Sjednite udobno ili legnite, zatvorite oči i počnite duboko da dišete. Koncentrišite se na dah i pokušajte da „skenirate“ cijelo tijelo – od glave do nožnih prstiju. Možete meditirati u potpunoj tišini ili uz tutorijale sa interneta. Nekima će biti teško da odmah počnu s meditacijom, ail vremenom ćete naučiti da meditativne prakse prilagodite svojim željama.

Šta je sa motivacijom?

Čak i da imate vremena za vlastiti razvoj, to nije uvijek izvodljivo. Ponekad nećete imati motiva, odugovlačićete… i to je u redu!

Evo nekoliko savjeta da se imate više motiva za vlastiti napredak.

– Dajte prioritet samousavršavanju, ali to ne znači da bi u svakom trenutku trebalo da se fokusirate na njega. Ipak, neki pojedinci jednostavno ne mogu da prestanu da razmišljaju o poslu ili stvarima koje mogu da nauče u slobodno vrijeme. Odredite konkretno vrijeme svake sedmice za samousavršavanje kako biste znali kada bi trebalo na to da se koncentrišete.

– Dajte sebi pauzu. Iskoristite sve svoje slobodno vrijeme, ali ne zaboravite i da se odmarate. Stvoritejsne granice između posla i ličnog razvoja. Ali, i previše rada na samousavršavanju može dovesti do „sagorijevanja“.

– Nemojte se porediti sa drugima. Neki ljudi će uvijek izgledati sretniji, pametniji i bolji od vas. Istini za volju, to baš i nije važno kada sve sagledate iz šireg ugla. Vaš naperdak je važan! Ne sumnjajte u sebe i ne poređujte se, inače ćete izgubiti motivaciju. Dozvoljeno vam je samo da se poredite sa sobom iz prošlosti.

Sve u svemu, dosta je načina da napredujete kao osoba. Ispunite svoje slobodne sate metodama samousavršavanja i primijetićete promjenu prije nego što mislite.

Izvor: Entrepreneur Handbook

Prevod: Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *