Xiaomi na korak od dozvole za proizvodnju EV vozila

Dodajte komentar

Proizvođač pametnih telefona Xiaomi je korak bliže proizvodnji električnih automobila, nakon što je dobio rijetko odobrenje od strane kineske Nacionalne komisije za razvoj i reforme – NDRC, koja reguliše nova ulaganja i proizvodne kapacitete u kineskoj auto-industriji.

Prema Reutersovim izvorima, kineski državni planer je ranije ovog mjeseca odobrio Xiaomiju da proizvodi električne automobile. Kompanija je tek četvrta od kraja 2017. godine koja je dobila odobrenje NDRC-a usljed pooštravanja tržišnih uslova, prenio je portal Electrive.

Ipak, ovo nije posljednja prepreka. Kinesko Ministarstvo industrije i informisanja mora da potvrdi ovo odobrenje. Naime, ministarstvo vrši posebne preglede i testove modela automobila, posebno u pogledu tehničkih i bezbjednosnih performansi.

Xiaomi je navodno završio izgradnju fabrike u svojoj matičnoj bazi u Pekingu i sprema se da počne proizvodnju u decembru 2023. godine. Ova kompanije je najavljivala izgradnju fabrike za 2021. godinu, a sada su i udvostručili proizvodne ciljeve, te tako žele da proizvedu 200.000 električnih automobila 2024. godine.

Planovi Xiaomija za ulazak na kinesko tržište EV-a sežu još iz marta 2021. godine kada je najavio filijalu „Smart Electric Vehicle Business“ sa budžetom od 10 milijardi dolara (oko 8,5 milijardi eura) u narednih 10 godine.

Reuters je tada izvijestio da je Xiaomi pokrenuo svoju podružnicu pod nazivom Xiaomi Automobile Technology vrijednu milijardu juana (nešto manje od 140 miliona eura), prenosi Biznis.rs.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *