U Srbiji i BiH pokrivaju šestinu tržišta, u Hrvatskoj nevidljivi

Dodajte komentar

Za prvih sedam mjeseci ove godine Plantaže su ostvarile 13,5 miliona eura prihoda, što je 22 odsto više od rezultata iz istog perioda prošle godine, saopšteno je Pobjedi iz ove kompanije. Iz tog preduzeća su precizirali da prihodi od prodaje proizvoda i usluga čine 94 odsto ukupno ostvarenih prihoda.

Rezultati

– Najveći rast prihoda bilježimo od prodaje flaširanih proizvoda na domaćem tržištu, gdje je ostvaren rast od blizu deset odsto i prihodi su veći za više od milion eura – kazali su iz Plantaža i dodali da su na domaćem tržištu prihodi od realizacije vina i rakija, za prvih sedam mjeseci, veći i od nivoa prihoda iz 2019. godine. – Treba pomenuti i da su prihodi koje je, u naznačenom periodu, ostvarilo naše ugostiteljstvo veći za 200 odsto i iznose 1,2 miliona eura, što ujedno predstavlja najbolji rezultat u posljednjih deset godina – rekli su iz Plantaža.

Iz ove kompanije su naveli da ,,zahvaljujući prepoznatljivom kvalitetu i strateškom pristupu“ prihodi od flaširanih proizvoda rastu iz godine u godinu.

– U prošloj godini od svih proizvoda prihodovano je 24,7 miliona eura, što je za sedam odsto više u odnosu na 2021. godinu. Trend rasta nastavlja se i u tekućoj godini – kazali su iz Plantaža.

Predstavnici kompanije su dodali da su Plantaže izvozno orjentisana kompanija, ,,kao malo koja u Crnoj Gori“ i da se najveći dio prodaje na ino tržištima ostvaruje u zemljama regiona.

– Za prvih sedam mjeseci tekuće godine izvoz bilježi rast od tri odsto u odnosu na uporedni prošlogodišnji period, kako količinski tako i u prihodima. U ovom trenutku prodaja na tržištima regiona bilježi rast od deset odsto u odnosu na prošlu godinu – istakli su iz Plantaža i dodali da je najveće tržište regiona, i drugo najveće tržište Plantaža – tržište Srbije, na kojem se plasira gotovo pet miliona flaša godišnje.

– Prodaja na tom tržištu (sales out) zaključno sa julom je porasla za četiri odsto količinski i 12 odsto finansijski u odnosu na prošlu godinu. U Bosni i Hercegovini je ovaj pokazatelj 11 odsto bolji nego prošle godine. Svi pokazatelji u ovoj godini bolji su nego ranijih godina, uključujući i 2019. godinu – saopšteno je iz Plantaža.

Izvoz

Iz ovog preduzeća su naveli da što se tiče ostalih izvoznih tržišta, za Srbijom i BiH slijede Kosovo, Kina, Njemačka, Hrvatska i SAD.

– U ovoj godini Plantaže su plasirale određene količine vina i na dva nova tržišta, Turske i Kenije – kazali su iz Plantaža.

U prodavnicama u Hrvatskoj je ove godine primjetno povećanje ponude vina iz Sjeverne Makedonije i Srbije. Crnogorska vina se ponekad, ali rijetko mogu naći i to samo u lancu samoposluga Konzum, dok ih u ponudi restorana uopšte nema.

Usmjereni na maloprodaju

Iz kompanije su pojasnili da je najveći dio marketing aktivnosti Plantaža fokusiran na pospješenje prodaje u maloprodajnim lancima širom regiona (BTL), kao i na Horeca segment.

– Da planirane aktivnosti daju očekivane rezultate, najbolje potvrđuje istraživanje renomirane agencije za prikupljanje i analizu podataka (Nielsen), prema kojem su Plantaže najprodavaniji vinski brend u trgovačkim lancima u Srbiji (Value share 15,2 odsto) i BiH (Value share 16 odsto) – naveli su iz Plantaža i dodali da aktivnosti usmjerene na široku populaciju, medije i slično (ATL) iziskuju velika dodatna finansijska ulaganja i ona su, kako kažu, sprovođena u mjeri i u skladu sa aktuelnim okolnostima.

– Imajući u vidu sve veći pritisak ne samo velikih regionalih proizvođača, već i rast broja domicilnih vinarija, kao i rast potrošnje lokalnih vina na ovim tržištima, ostvarenim rezultatima možemo biti zadovoljni uz tendenciju da se trend rasta nastavi i u narednom periodu – zaključili su iz Plantaža.

Pobjeda

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *