Neposredni ugovor o pozajmici spasava Institut

Dodajte komentar

Radnici Instituta u Igalu i dalje čekaju najavljenu pomoć u iznosu od 600.000 eura za neisplaćene zarade, koju je najavila državna energetska kompanija Elektroprivreda Crne Gore (EPCG), a kako su za “Dan” kazali iz Ministarstva finansija, najefikasnija varijanta za taj posao bilo bi potpisivanje ugovora direktno između ova dva subjekta.

– Ministarstvo finansija podržava namjeru Elektroprivrede Crne Gore da pomogne Institutu “Dr Simo Milošević”, a najefikasniji i najbrži model sprovođenja eventualne pozajmice jeste sklapanje direktnog ugovora između pomenutog pravnog lica i Instituta, kojim bi se definisali uslovi, odnosno prava i obaveze ugovornih strana, i za koji nije neophodna saglasnost Ministarstva finansija – saopštili su iz resora na čijem je čelu Aleksandar Damjanović.

Da bi se zakonito mogla garantovati materijalna podrška EPCG Institutu, kako su objasnili, neophodno je da se ta garancija, kao i sve druge, predvidi Zakonom o budžetu za tekuću godinu, što je standardna zakonska procedura i u slučaju drugih državnih, odnosno budžetskih garancija.

– Kada je riječ o budžetskim sredstvima koja su planirana kao prihod od raspodjele dobiti preduzeća u većinskom državnom vlasništvu, koja, podsjećamo, za 2021. godinu iznose 30, a za 2022. godinu 70 odsto, ona se ne mogu usmjeravati za potrebe finansiranja Instituta, imajući u vidu da bi se pomenuta transakcija mogla tretirati kao državna pomoć. Sa druge strane, Elektroprivreda ima mogućnost da od preostalog iznosa ostvarene dobiti izdvoji sredstva za direktnu pomoć Institutu – ističu iz ministarstva.

Radnici Instituta protestuju već gotovo mjesec dana blokirajući granične prelaze prema Hrvatskoj svakog petka, što će učiniti i danas, u periodu od 18 do 20 časova. Osim ovog vida iskazivanja nezadovoljstva, najavili su da je moguća i radikalizacija. Uz to, Sindikalna organizacija Instituta, u saradnji sa Unijom slobodnih sindikata, pokrenula je peticiju za spas te zdravstvene ustanove, koju u narednom periodu planiraju da predaju nadležnima. Do sada je prikupljeno više hiljada potpisa građana Herceg Novog, Bara, Pljevalja, Bijelog Polja, Kolašina i Cetinja. Plan je da se potpisivanje nastavi u svim crnogorskim gradovima.

Radnicima Instituta su u prethodnom periodu isplaćene dvije zarade koje im se duguju, a najavljena pomoć EPCG riješila bi to pitanje, jer je ministar Damjanović ranije saopštio da Vlada nema mogućnosti za uplatu državne pomoći toj zdravstvenoj ustanovi.

Izbjegnut stečaj

Iz Ministarstva finansija kažu da su formalnim dopisom 8. avgusta o ovome izvijestilo Fond za zdravstveno osiguranje i resorno Ministarstvo zdravlja, kao i Ministarstvo kapitalnih investicija.

– Podsjećamo i da je ministar Damjanović o rješavanju situacije u kojoj se nalazi Institut u Beogradu razgovarao sa ministrom finansija Srbije Sinišom Malim i rezultat tih razgovora je izbjegnuta blokada, odnosno stečaj Instituta. Dogovoreno je i da dvije vlade, u najkraćem roku, usaglase dinamiku i definišu trajni model rješavanja ovog pitanja, sa aspekta obaveza Instituta, odnosno države Crne Gore, u odnosu na pravosnažnu sudsku presudu po kojoj se bivšoj Jugobanci a.d. u stečaju duguje oko 7,4 miliona eura – saopštili su iz tog resora.

O sudbini Instituta nedavno su razgovarali i predsjednici Jakov Milatović i Aleksandar Vučić.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *