Mastercard i Binance prekinuli partnerstvo s kripto karticama

Dodajte komentar

Globalni platni gigant Mastercard navodno će prekinuti partnerstvo vezano za kripto kartice s kripto berzom  Binance sljedećeg mjeseca, prema izvještaju Bloomberga. Izvještaj nije otkrio razlog za prekid saradnje, ali je nagovijestio da bi to moglo biti zbog pojačanog nadzora regulatora nad kripto berzom.

Mastercard i Binance će okončati  četiri programa kripto kartica u Argentini, Brazilu i Kolumbiji počevši od 22. septembra, objavio je Bloomberg 24. avgusta.

Odluka o prekidu programa neće uticati ni na jedan od drugih Mastercardovih programa kripto kartica, navodno je saopšteno iz kompanije. Period zatvaranja omogućiće vlasnicima kartica da konvertuju bilo koju imovinu u svojim Binance novčanicima, dodaje se.

Mastercard i Binance-ova prepaid kripto kartica omogućavaju korisnicima da vrše plaćanja u lokalnim fiat valutama, koje se finansiraju njihovim kripto zalihama na berzi.

Kraj saradnje dolazi otprilike godinu dana nakon što su se Binance i Mastercard prvi put udružili prošlog avgusta kako bi lansirali prepaid karticu za stanovnike Argentine. Početkom 2023. godine, kompanije su proširile partnerstvo sa još jednom prepaid kripto karticom u Latinskoj Americi.

Izvještaj nagovještava da je kraj partnerstva odgovor na obnovljena regulatorna pitanja Binancea širom svijeta.

Kao što je ranije objavljeno, Binance i njegovog izvršnog direktora Changpeng “CZ” Zhaoa tužila je Komisija za hartije od vrijednosti Sjedinjenih Država zbog navodnog kršenja lokalnih zakona o vrijednosnim papirima. Američka komisija za trgovinu robnim fjučersima takođe je podnijela tužbu protiv Binancea zbog neispravne registracije kod regulatora.

Binance je takođe navodno bio pod istragom američkog Ministarstva pravde zbog toga što je Rusima dozvolio korištenje berze kršeći sankcije SAD-a.

Prema novom izvještaju, Mastercard nije jedina firma koja se distancira od Binancea zbog svojih regulatornih problema širom svijeta. Visa je takođe prestala da izdaje nove ko-brendirane kartice sa Binance-om u Evropi od jula.

Mastercard, Visa i Binance nisu odmah odgovorili na Cointelegraphov zahtjev za komentarom.

Izvor: cointelegraph

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *