Većinski vlasnici osnovali neormalni odbor za preuzimanje Fortenove

Dodajte komentar

Uprava Fortenova grupe poslala je novo pismo dioničaria krovnog Fonda u kojem ih obavještavaju o razvoju događaja vezanih za istiskivanje sankcionisanih suvlasnika.

Ključna novost u pismu je organiziranje neformalnog odbora najvećih nesankcionisanih suvlasnika, predvođenih Pavlom Vujnovcem. S druge strane su oni sankcionisani – ruska VTB banka i ruska firma SBK ART, koja je sada u vlasništvu Saifa Alketbija. One zajedno kontrolišu gotovo 50 odsto Fortenove.

Uprava suvlasnike podsjeća da investiciona banka Lazard nije uspjela da pronađe institucionalne investitore zainteresovane za kupovinu kompanije i da su zato predložili suvlasnicima da sami smisle način isplate sankcionisanih suvlasnika koji otežavaju poslovanje kompanije. U međuvremenu, kaže uprava, najveći dioničari su se okupili u neformalnom odboru za preuzimanje i razrađuju način na koji bi mogli preuzeti firmu Fortenova MidCo, formalnog vlasnika Fortenova Hrvatska.

U odnosu na prošlo pismo, Uprava sada opisuje i zamišljeni put: vlasništvo MidCo bilo bi preneseno na novi holding, u kojem bi svi nesankcionisani dioničari mogli da replikuju ili povećati svoj udio. Sredstva prikupljena povećanjem udjela deponivaka bi se na poseban račun i čuvala za isplatu sankcionisaninh suvlasnika.

Vjerovatno kako bi suvlasnike podsjetila na obim problema s kojima se Fortenova suočava, Uprava podsjeća da je pri kraju proces refinansiranja obveznica teških više od milijardu eura koje dospijevaju 6. septermbra. Kažu da je jedina opcija bilo jednogodišnje refinansiranje u aranžmanu dosadašnjeg kreditora, američkog fonda HPS, ali uz značano otežane uslove i trošak od vrtoglavih gotovo 18 odsto.

N1 Zagreb

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *