Potvrđena optužnica protiv Fikreta Abdića, nekadašnjeg načelnika Velike Kladuše

Dodajte komentar

Opštinski sud u Bihaću 22. augusta ove godine potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona protiv Fikreta Abdića, načelnika Opšine Velika Kladuša, zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Nakon potvrđivanja optužnice, očekuje se zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivici, koje će objaviti Opštini sudu Bihaću.

Optuženom se stavlja na teret “postojanje osnovane sumnje da je  27. januara ove godine prekoračio granice svog službenog položaja i nadležnosti opštinskog načelnika” tako što je donio Pravilnik o izradi, upotrebi, čuvanju i uništavanju pečata u organu uprave Opštine Velika Kladuša, a kojim je na sebe preuzeo sva pomenuta ovlaštenja.

Iako je bio svjestan da je Opštinsko vijeće poseban predstavnički organ građana i odvojen od opštinskog organa uprave i da on kao načelnik nema ovlaštenja u obavljanju poslova iz djelokruga nadležnosti Opštinskog vijeća, nakon čega je na zahtjev Opštinskog vijeća za povrat pečata od 6. februara ove godine odbio vratiti pečat tom organu.

“Time je Abdić teže povrijedio pravo Opštinskog vijeća na obavljanje poslova iz svoje nadležnosti, onemogućivši istom da upotrebljava pečat u svrhu ovjeravanja opštih i drugih akata koje u okviru svojih ovlaštenja donosi Opštinskog vijeće i potvrđivanja njihove izvornosti te nemogućnosti njihovog objavljivanja u službenom glasniku Opštine Velika Kladuša”, saopšteno je iz Opštinskog suda u Bihaću.

Akta.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *