Ovo je 50 najvrjednijih kompanija na svijetu

Dodajte komentar

Tržišna kapitalizacija je jedan od načina na koji se mjeri vrijednosti kompanije koju određuje tržište dionica. Lako se izračunava množenjem otvorenih dionica kompanije sa trenutnom cijenom dionice.

U infografici koja slijedi možete pogledati dijagram koji prikazuje 50 najvećih svjetskih kompanija kojima se javno trguje na berzi a podaci su od 16. avgusta 2023.

Svi podaci koji su korišćeni za kreiranje infografike uključeni su u donju tabelu.

*Cijelu tabelu možete pogledati na ovom linku.

Iz ovih podataka možemo vidjeti da na svijetu postoji samo nekoliko kompanija vrijednih trilion dolara, uključujući Apple, Microsoft, Saudi Aramco, Amazon, Alphabet i Nvidia.

Dva bivša člana kluba od trilion dolara su Meta i Tesla, ali se obje kompanije trenutno kreću oko 700 milijardi dolara. U 2022. godini Meta je izgubila vrijednost jer joj je zarada pala, dok je Tesla pretrpjela manjak potražnje.

Generalno, vrijednost 50 najvrednijih kompanija iznosi preko 26,5 triliona dolara. Na nivou sektora, informaciona tehnologija je najzastupljenija u prvih 50, sa 9,3 triliona dolara kombinovane tržišne kapitalizacije. Sljedeći najveći sektori su Consumer Discretionary (4,0 triliona dolara) i zdravstvena zaštita (3,3 biliona dolara).

Na nivou geografije, većina od 50 najvrednijih kompanija su američke. Sljedeći grafikon prikazuje zbir svake zemlje.

Nakon SAD, tri najzastupljenije zemlje su Švajcarska, Francuska i Kina, sa po tri kompanije.

Iz Švajcarske su kompanije kao što su Nestlé , Roche i Novartis. Posljednja dva su glavni igrači u zdravstvenoj industriji.

Sve francuske kompanije na listi 50 najboljih pripadaju sektoru Consumer Discretionary, a uključuju modne gigante LVMH i Hermès , kao i L'Oréal , globalnog lidera u kozmetici. Ranije ove godine, izvršni direktor LVMH-a Bernard Arnault zvanično je bio najbogatija osoba na svijetu sa bogatstvom od 215 milijardi dolara.

Konačno, sa kineske strane su dva globalno priznata imena Tencent i Alibaba. Treća kineska kompanija na ovoj listi je Kweichow Moutai , proizvođač alkoholnih pića u djelimičnom vlasništvu države.

Izvor: Visualcapitalist

Obrada i prevod: Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *