Kvantna apokalipsa: Danas sigurni podaci uskoro će biti “otključavani” za par sekundi

Dodajte komentar

Poput mnogih velikih kompanija, Google se priprema za “kvantnu apokalipsu”. Stručnjaci godinama upozoravaju da bi razvoj kvantnih kompjutera mogao ugroziti enkripciju koja trenutno osigurava sve – od privatnih poruka do bankarskih podataka.

Kvantni računari još predstavlajju mahom teoretsku tehnologijau za koju zagovornici tvrde da bi mogla dramatično da nadmaši performanse klasičnih kompjutera kojima se danas služimo. To bi mogao biti veliki korak unaprijed za istraživanje lijekova ili kvantno računanje – ali bi moglo biti pogubno za tehnologiju koja se odnosi na bezbjednost podataka.

Veliki dio te sigurnosne tehnologije zavisi od matematičkih problema koji su dovoljno teški da ih naši računari riješe i „otključaju“ te podatke. Ali budući kvantni kompjuteri mogli bi da prevaziđu te probleme za nekoliko sekundi i probiju sve barijere. To je istraživači nazivaju “kvantnom apokalipsom”. Čitav segment u računarstvu – postkvantna kriptografija – nastaje kako bi se pronašli načini za osiguranje podataka ako takva budućnosti jednog dana ipak dođe.

Google je dio tog posla implementirao u praksu, u Chromeu. Nova tehnologija uključuje novu kriptografiju koja bi trebalo da bude otporna na pokušaje da se „otključaj“ budućim kvantnim kompjuterima. To čini integracijom tehnologije poznate kao X25519Kyber768 što je hibrid dva kriptografska algoritma. Njihovo povezivanje znači da su podaci zaštićeni i postojećim sigurnim algoritmom i onim koji štiti od kvantnih kompjutera. Ažuriranja su dio šireg rada u cijelom Googleu na “pripremi weba za migraciju na kvantno otpornu kriptografiju”.

Devon O'Brien, Google-ov tehnički direkto programa za sigurnost Chromea, koji je najavljivao promjene, primijetio je da bi kvantni računari mogli biti decenijama daleko. Ali, ipak ostaje važno već sada djelimično osigurati podatke tako da se u sačuvane ne može provaliti kada nova tehnologija stigne.

“Vjeruje se da kvantni kompjuteri koji mogu da ‘otključaju’ modernu klasičnu kriptografiju neće stići za 5, 10, možda ni i 50 godina. Zašto je važno početi štititi pdoatke danas? Odgovor je da su određene upotrebe kriptografije ranjive na tip napada koji se zove Harvest Now, Decrypt Later, u kojem se podaci prikupljaju i pohranjuju danas, a kasnije dešifruju, kada se kriptoanaliza poboljša”, precizirao je on.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *