Bayern LB udvostručio prognozu dobiti za 2023.

Dodajte komentar

Njemačka banka BayernLB gotovo je udvostručila svoju prognozu dobiti za ovu godinu, očekujući rezultat prije oporezivanja od 1,1 milijarde eura (1,2 milijarde dolara) na 1,3 milijarde eura, objavila je banka u utorak.

Prvobitna proljetna prognoza bavarske banke bila je 600 do 800 miliona eura. Povećana prognoza djelimično je posljedica porasta kamatnih stopa, od čega banke imaju veliku korist.

“Svi segmenti kupaca dali su snažan doprinos tome, a osim toga imali smo koristi od svojevrsne posebne ekonomske situacije u prvih šest mjeseci zbog preokreta kamatnih stopa”, rekao je izvršni direktor Stephan Winkelmeier.

BayernLB je u prvoj polovini godine ostvario dobit prije oporezivanja od 877 miliona eura, tri puta više nego godinu ranije. Neto dobit se još više povećala sa 175 miliona eura na 593 miliona eura.

Neto prihod od kamata porastao je s 928 miliona eura na 1,5 milijardi eura, pri čemu je internet banka DKB, najvažnija podružnica grupe, doprinijela značajnim udjelom.

Javno regulisana banka ima sjedište u Minhenu i u 75% vlasništvu je pokrajine Bavarske, jedne od najbogatijih njemačkih država.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *