‘Big Short’ investitor Michael Burry uložio 1,6 milijardi dolara na krah Wall Streeta

Dodajte komentar

Michael Burry, menadžer hedž fonda Burry's Scion Asset Management, najpoznatiji po predviđanju kolapsa tržišta 2008. godine, napravio je još jednu veliku opkladu predviđajući krah Wall Streeta. Prema najnovijim podacima Komisije za hartije od vrijednosti, Burry's Scion Asset Management je uložio od 1,6 milijardi dolara protiv indeksa S&P 500 i Nasdaq 100.

Burry je prvi put postao poznat široj javnosti kada je postao jedan od prvih investitora koji je predvidio i profitirao od krize hipotekarnih kredita koja je “slomila” tržište nekretnina od 2008. do 2010. godine. Priča o Burryjevom uspješnom predviđanju – kao i 100 miliona dolara ličnog profita koji je time stekao – zapisana je u knjizi The Big Short iz 2010., kao iu istoimenom filmu iz 2015. godine. Od tada, Burryjeve lične investicije pomno prate investitori širom svijeta.

Prema podacima SEC-a objavljenim u ponedjeljak, Burry sada potencijalno drži medveđe opcije u odnosu na indeks Nasdaq 100 i S&P 500. Dokumenti pokazuju da je Scion Asset Management kupio 739 miliona dolara putnih opcija (sporazum o prodaji imovine po fiksnoj cijeni na ili prije određenog datuma) protiv Invesco QQQ Trust Exchange Traded Fund, koji se sastoji od popularnih Nasdaq 100 kompanija. Dodatnih 886 miliona dolara ulaznih opcija je protiv fonda koji prati S&P 500.

Podaci ne otkrivaju koliko je Scion platio unaprijed za opcije ili kada će biti datum prodaje—ali s obzirom na to da ove opcije obično ukazuju na negativnu perspektivu prodavca na tržištu, drugi investitori to primjećuju. Međutim, vrijedno je napomenuti da prijave navode podatke do 30. juna, što znači da nije poznato da li Burry još uvijek drži opcije ili ih je prodao u međuvremenu.

Scion Asset Management se takođe odrekao dionica u nekoliko regionalnih banaka i kineskih kompanija za e-trgovinu kao što su JD.com i Alibaba.

Mnoge Burryjevi kolege investitori će to vjerovatno vidjeti kao još jedan razlog za strah od predstojeće recesije. Federalne rezerve stalno podižu kamatne stope više od godinu dana u nastojanju da se izbore sa pobjegnom inflacijom, što je dovelo do smanjenja potražnje dok se tržište priprema za pad.

(Bankar.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *