Kompanije će morati da prijave da li muškarce i žene isto plaćaju

Dodajte komentar

Vlada Novog Zelanda planira da primora velike kompanije da prijave kakvo je stanje sa platama kod žena i muškara u pokušaju da dostigne rodnu jednakost na radnom mjestu.

Da će se uvesti novo pravilo na Novom Zelandu saopštila ministarka za žene Jan Tineti dok se vladajuća Laburistička partija priprema za izbornu borbu.

Od oko 900 kompanija sa više od 250 zaposlenih biće zatraženo da prijave rodne razlike u platama u predloženom zakonu, navodi Tineti u saopštenju.

“Realnost je da žene imaju drugačija iskustva na radnom mjestu od muškaraca i da su potrebne promjene. Zahtijevanje od kompanija da objave svoje rodne razlike u platama ohrabriće ih da se pozabave pokretačima tih jazova i povećaju transparentnost za radnike”, rekla je ona.

Žene su bolje kvalifikovane, ali…

Žene imaju tendenciju da imaju slične ili bolje kvalifikacije od muškaraca, ali u prosjeku, prema podacima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), i dalje postoji razlika od 12 odsto u prosječnim zaradama radnika sa punim radnim vremenom – pri čemu žene primaju nižu platu.

Novi Zeland je ostvario napredak u sektoru javnih usluga, pri čemu žene zauzimaju više od polovine najviših rukovodećih pozicija, a jaz u platama polova smanjio se na rekordno niskih 7,7 odsto.

U privatnom sektoru, oko 200 kompanija dobrovoljno prijavljuju ili planiraju da prijave svoj rodni jaz u platama, navodi Tineti. Međutim, jaz u cijeloj ekonomiji je stagnirao i iznosio je 9,2 odsto u 2022, prema podacima OECD-a.

Druge zemlje kao što su Australija, Kanada i Ujedinjeno Kraljevstvo već imaju izvještavanje o jazu u platama između žena i muškaraca, a Novi Zeland treba da ostane u skladu sa međunarodnim standardima kako bi privukao visokokvalifikovane žene u svoju radnu snagu, rekla je Tineti.

Za svaki dolar koji je zaradio jedan muškarac sa Novog Zelanda, žena je zarađivala 89 centi, prema državnom istraživanju iz 2021. Nejednakost je još izraženija među određenim etničkim manjinama, pri čemu žene Maori zarađuju 81 cent za dolar, a žene Pasifika zarađujuc samo 75 centi.

Vlada će konsultovati javnost o zakonodavstvu i nada se da će dobiti povratne informacije o uključivanju prijavljivanja razlike u platama etničke pripadnosti za Maore i narode Pacifika, rekla je pomoćnica ministra za odnose na radnom mjestu i bezbjednost Prianca Radhakrishnan.

Zakon tek treba da bude izrađen

Zakon tek treba da bude izrađen, a pošto je do opštih izbora u oktobru preostalo samo tri nedjelje zasedanja parlamenta, taj uslov će morati da se primijeni kada se formira nova vlada.

“Donijeli smo odluku da objavimo naš plan za uvođenje sistema izvještavanja o platama u ranoj fazi procesa kako bismo mogli da obezbijedimo da dobijemo širok spektar informacija od zainteresovanih strana i kako bismo informisali o predlogu sistema prije nego što se izradi konačni nacrt zakona koji opisuje sistem”, dodao je Radhakrishnan.

Vladajuća laburistička vlada Novog Zelanda trenutno zaostaje u anketama u odnosu na opozicionu Nacionalnu partiju desnog centra, koja se istorijski pozicionirala kao stranka sa nižim porezima, povoljna za poslovanje.

Podsjetimo, početkom ove godine premijerka ove zemlje Džasinda Ardern dala je neočekivanu ostavku, rekavši da ne vjeruje da ima energije da traži reizbor na oktobarskim izborima.

Nju je naslijedio Kris Hipkins na mjestu premijera koji sada ima zadatak da pokuša da pobedi na izborima 14. oktobra.

(EURACTIV.rs)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *