PKCG: Rast broja kompanija koje vode žene – zamajac ekonomskom razvoju zemlje

Dodajte komentar

Žensko preduzetništvo je bitan zamajac za društveni i ekonomski rast Crne Gore, saopšteno je iz Privredne komore (PKCG).

Oni su istakli da je početkom prošle godine, prema podacima Uprave prihoda i carina, u Crnoj Gori poslovalo 8,46 hiljada, ili 24,45 odsto, preduzeća u većinskom vlasništvu žena i da su ona zapošljavala 20,38 hiljada radnika.

Taj rezultat pokazuje povećanje broja preduzeća u vlasništvu žena od 8,45 odsto u poređenju sa 2011. godinom, kada je u Crnoj Gori poslovalo samo 3,02hiljade, ili 16 odsto, takvih firmi rekli su agenciji MINA biznis iz PKCG.

Oni smatraju da je rast broja registrovanih žena preduzetnica direktan pokazatelj dobro definisanih politika i implementacije mjera za razvoj ženskog preduzetništva u Crnoj Gori.

Osim Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, doprinos razvoju ženskog preduzetništva daju i Investiciono-razvojni fond (IRF), kao i međunarodne organizacije poput Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i USAID-a.

Značaj razvoja ženskog preduzetništvau Crnoj Gori prepoznalo je nešto više od polovine opština, preciznije 54 odsto. Finansijska pomoć opština tokom 2021. godine iznosila je 300 hiljada eura, a taj iznos je prošle godine povećan na 500 hiljada rekli su iz PKCG.

Oni su podsjetili da PKCG duži niz godina sprovodi aktivnosti na promociji i podršci ženskom preduzetništvu, pa je tako konstituisan Koordinacioni odbor za žensko preduzetništvo, koji se bavi temama iz sfere biznisa poput finansiranja ženskog preduzetništva, otvorenih poziva za projekte EU, nastupa na sajmovima, promocijama i edukacijama.

Najavili su da će 10. oktobra PKCG biti domaćin Kongresa žena preduzetnica Jadransko-jonske regije, koji će se održati u Budvi.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *