Borba za plaže: Grci traže da se protjeraju ležaljke

Dodajte komentar

Grčka obala, nekada poznata po slobodnom prostranstvu da spustite peškir gdje god želite, sada je nakrcana suncobranima i ležaljkama, koji se često protežu do same vode, zbog čega su građani i aktivisti krenuli u borbu za oslobađanje plaža.

Grčka dozvoljava zakup, ali samo dijela plaže, dok je Ustavom zagarantovan besplatan javi pristup plažama. Međutim, vlasnici barova su prešli crtu i na mnogim popularnim destinacijama ležaljke i suncobrane postavili toliko gusto, da ni za peškir nema mjesta.

Zbog toga je širom zemlje počela pobuna, a građani traže da se zakon poštuje i plaže učine dostupne svima.

Prvu pobjedu izvojevali su mještani ostrva Paros, koji su otjerali zakupca sa dijela plaže.

Na ostrvu Naksos pred sud su izvedena trojica biznismena zbog uzurpacije plaže. Naime, oni su bez dozvole postavili desetine suncobrana i ležaljki na više plaža, i to na samo nekoliko metara od obale. Inspekcija je prethodno reagovala na pritužbe građana i uklonila ležaljke i suncobrane, koji su se ponovo pojavili čim su inspektori otišli sa ostrva.

Ministar nacionalne ekonomije i finansija Kostis Hacidakis poručio je da se neće tolerisati samovoljna zauzimanja plaža.

„Očigledno, neki ljudi nisu shvatili da se kontrole, koje će se nastaviti i intenzivirati, ne rade iz komunikacionih razloga, već iz suštinskih, a to je da se građanima obezbijedi pristup plažama, da se očuva imidž grčkog turizma i da se štiti javni interes. Vlada ima volju i moć da sprovodi zakonitost i to će činiti gdje god je potrebno. Ponavljam da nećemo odustati“, poručio je grčki ministar.

N1

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *