Neto dobit OTP Grupe uzletjela 96%

Dodajte komentar

U drugom tromjesečju 2023. OTP Grupa je ostvarila dobit nakon oporezivanja od 382 milijarde HUF. Tromjesečno poboljšanje od 96% uglavnom je rezultat sve pozitivnijeg bilansa stavki prilagođavanja (+ 7,6 milijardi HUF u prvom kvartalu 2023., + 98,1 milijarda HUF u drugom tromjesečju), povećanja ukupnih prihoda podržanih jednokratnim stavke i pozitivni troškovi rizika.

Povrh toga, rezultatu je doprinijela i slovenačka Nova KBM svojom neto dobiti u cijelom drugom kvartalu, dok je njen doprinos dobiti za samo dva mjeseca uračunat u prvi kvartal.

Zahvaljujući stavkama prilagođavanja, konsolidovana dobit nakon oporezivanja porasla je u drugom kvartalu 2023. za 98,1 milijardu HUF. Glavne stavke su bile sljedeće:

  • + 84 milijarde HUF uticaj akvizicija (nakon oporezivanja). Konsolidovani efekat Ipoteka banke u tome iznosio je 90,8 milijardi HUF (oko 245 miliona EUR) sa dve glavne stavke: negativni goodwill iznosio je 125 milijardi HUF, dok je početni trošak rizika iznosio – 40 milijardi HUF (- 34 milijarde HUF nakon porez). Preostali iznos prikazan kao učinak na stavku akvizicija (- 6,9 milijardi HUF) uglavnom se odnosio na Sloveniju;
  • + 25,6 milijardi HUF od ukidanja poreza na dobit (nakon oporezivanja). OTP je u prvom tromjesečju rezervisao cjelokupni iznos poreza na neočekivanu dobit u 2023. godini u skladu sa tada važećim propisima. Na osnovu vladine uredbe objavljene 24. aprila 2023. godine, obaveza plaćanja poreza na neočekivanu dobit smanjena je sa 69 milijardi forinti rezervisanih u prvom tromjesečju na 41 milijardu HUF, a razlika od 28,1 milijardu HUF je ukinuta u drugom tromjesečju;
  • + 6,5 milijardi HUF (nakon oporezivanja) u vezi sa efektom neto sadašnje vrednosti Ugovora o razmeni državnih akcija između OTP-a i MOL-a budući da su dividende isplaćene u različitim kvartalima: dok je OTP isplatio dividende u junu, MOL je to učinio u julu. Prihod od dividende koju je MOL isplatio u trećem kvartalu biće neutralisan zbog poništavanja pozitivnog efekta neto sadašnje vrednosti iskazane u drugom kvartalu;
  • – 17,9 milijardi HUF (nakon oporezivanja) kao očekivani negativni efekat produženja primjene najviših kamatnih stopa na izloženost hipotekarnim kreditima i malim i srednjim preduzećima u Mađarskoj za šest mjeseci, odnosno do 31. decembra 2023. godine.

OTP Grupa je stoga ostvarila dobit nakon oporezivanja od 576,8 milijardi HUF u prvoj polovini godine (godišnji porast od više od 13 puta), čime je premašila ukupnu neto dobit iz 2022. za 230 milijardi HUF.

Kada je riječ o bankama u Ukrajini i Rusiji, menadžment OTP-a primjenjuje princip kontinuiteta poslovanja, međutim u Rusiji Uprava i dalje razmatra sve strateške opcije, iako je ukazom ruskog predsjednika iz oktobra 2022. godine zabranjena prodaja u stranom vlasništvu. banke.
Konsolidovani prilagođeni profit nakon oporezivanja u drugom tromjesečju 2023. dostigao je 284 milijarde HUF (povećanje od 52%) u odnosu na isti kvartal, kao rezultat toga, OTP Grupa je ostvarila prilagođenu dobit od 471 milijardu HUF u prvih šest mjeseci (godina – porast od 88% u odnosu na prethodnu godinu.

Korigovani ROE u drugom kvartalu porastao je na 33,5% (kvartalno povećanje od 10,5 procentnih poena), au prvoj polovini godine iznosio je 28,4%.

Konsolidovani poslovni rezultat u drugom kvartalu porastao je za 40% u odnosu na prethodni kvartal, au prvoj polovini godine rastao je istom stopom u odnosu na prošlu godinu.

U prvih šest mjeseci sve filijale su poslovale s dobiti. Učešće stranih podružnica u dobiti dostiglo je 69% u prvoj polovini godine. Najbolje rezultate u odnosu na prošlu godinu ostvarile su podružnice u Bugarskoj, Hrvatskoj i Rumuniji. Dobit u drugom tromjesečju u Sloveniji je porasla na 34,2 milijarde forinti, nakon što je u prvom tromjesečju ostvarila 20,3 milijarde forinti, što uključuje doprinos Nove KBM za samo dva mjeseca. Operacije u Ukrajini i Rusiji doprinijele su 17,8 milijardi HUF i 33 milijarde HUF konsolidovanoj dobiti nakon oporezivanja u drugom tromjesečju. Iako je i OTP Core zabilježio značajan rast dobiti u odnosu na prethodni kvartal, to je uglavnom rezultat povećanja ostalih prihoda, dok su operativni troškovi i troškovi rizika povećani u odnosu na prethodni kvartal.

Ukupni prihodi na nivou grupe povećani su za 20% u odnosu na prethodni kvartal, a neto prihod od kamata je poboljšan za 9%. Neto prihod od naknada i provizija povećan je za 14% na kvartalnom nivou: zemlje sa značajnim učešćem turizma u privredi već su zabilježile značajan rast, dok su u Mađarskoj određene naknade povećane zbog prošlogodišnje prosječne inflacije. Razlog za veće naknade u Rusiji je povećanje obima potrošačkih kredita.

Konsolidovana neto kamatna marža je u drugom kvartalu porasla za 11 baznih poena na kvartalnom nivou (dostigla 3,77%). Neto kamatna marža u OTP Core porasla je u drugom kvartalu za 10 baznih poena godišnje zahvaljujući pozitivnim jednokratnim stavkama, međutim neto kamatna marža u Ukrajini je značajno pala (-55 baznih poena na kvartalnom nivou).

Kvartalni operativni troškovi smanjeni su za 1% na kvartalnom nivou, pošto je inflacija plata u grupi izvršila pritisak na troškove osoblja (+11% na kvartalnom nivou). Amortizacija je smanjena za 4%. Administrativni troškovi smanjeni su za 11% zahvaljujući efektu osnovice, s obzirom da je u prvom kvartalu ukupan godišnji iznos naknada za nadzor u nekoliko zavisnih društava bio rezervisan u paušalnom iznosu. Konsolidovani koeficijent troškova i prihoda u drugom kvartalu poboljšan je za 8,7 procentnih poena na kvartalnom nivou i iznosi manje od 41%, prenosi SEEbiz.

Iznos konsolidovanih ukupnih troškova rizika imao je pozitivan saldo od 9,5 milijardi HUF u drugom tromjesečju.

Obim konsolidovanih zajmova sa prilagođavanjem deviznog kursa (faza 1+2) porastao je za 1.233 milijarde HUF, ili 6% kvartalno, dostigavši ​​skoro 20.700 milijardi HUF. Međutim, organski kvartalni rast prilagođen akvizicijama iznosio je 2% (prilagođeno kursevima), tako da je kreditni portfolio organski porastao za 3% u prvih šest mjeseci. Kupovinom Ipoteka banke obim kredita u junu dodao je 885 milijardi HUF.
Kada su u pitanju glavni segmenti, prilagođeni za akviziciju Ipoteka banke, rezervisanja za lizing uz korekciju kursa povećana su za 4%, za potrošačke kredite za 3%, za hipotekarne kredite za 2%, a ukupna izloženost prema malim i srednjim preduzećima preduzeća i izloženost prema preduzećima za 1% kvartalno.

Depoziti, prilagođeni kursu, blago su smanjeni u odnosu na prethodni kvartal i iznosili su približno 26.900 milijardi HUF. Od ukupne konsolidovane depozitne baze, depoziti Ipoteka banke, koji su sada uključeni u konsolidaciju, iznosili su 284 milijarde forinti.

Konsolidovani omjer neto kredita i depozita povećan za obveznice za male investitore porastao je na 76% (+4 procentna poena kvartalno).
Profil rizika konsolidovanih rezervisanja za kredite u 2023. godini nastavio je da se poboljšava, vodeći pokazatelji su pozitivni. Koeficijent 3. faze MSFI 9 iznosio je 4,2% bruto kredita na kraju drugog kvartala 2023. godine, podržavajući povećanje od 0,5 procentnih poena na kvartalnom nivou, uglavnom zahvaljujući poboljšanju situacije nakon isteka moratorijuma na otplatu u Mađarskoj krajem 2022.

Na nivou grupe, poslovanje u Ukrajini i Rusiji zabilježilo je najveće omjere Faze 3 (24,8% i 15,8%, respektivno). Tokom drugog tromjesečja samo je taj omjer porastao u Ukrajini (+ 2,3 procentna poena), dok je u ostalim zemljama stagnirao ili opao. Vlastiti koeficijent pokrivenosti za Fazu 3 izloženosti je nastavio da prelazi 60%. Ukupan koeficijent pokrića neto kreditnog portfolija u Ukrajini porastao je na 24,8%.

Koeficijent redovnog osnovnog kapitala u okviru računovodstvene konsolidacije prema MSFI iznosio je 15,2% (+0,8 procentnih poena na kvartalnom nivou). Ovo odgovara koeficijentu kapitala prvog reda. Koeficijent adekvatnosti kapitala (CAR) iznosio je 17,5%.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *