Najbolji kvartal Alibabe od septembra 2021.

Dodajte komentar

Kineska firma za e-trgovinu Alibaba objavila je kvartalne rezultate koji pokazuju najveći rast prihoda u gotovo dvije godine.

Alibaba je izvijestila o rastu prihoda od 14 odsto na 234,16 milijardi juana od aprila do kraja juna, što je iznad konsenzusa od 224,92 milijarde juana.

Neto dobit skočila je 51 odsto na 34,33 milijarde juana, 28,66 milijardi juana iznad predviđenod nivoa, dok je prilagođena EBITDA porasla 27 odsto na 52,1 milijardu juana, uz povećanje marži na 22 odsto s prošlogodišnjih 20 odsto, piše Momentum.

Prihodi od trgovačkog poslovanja na kineskom maloprodajnom tržištu porasli su 12 odsto na nešto manje od 115 milijardi juana, a unutar njega se profitabilni CRM segment, koji uključuje marketinške usluge, nakon nekoliko kvartala pada vratio rastu po stopi od 10 odsto. Broj dnevno aktivnih korisnika aplikacije Taobao u junu je porastao za 6,5 odsto, dok je taj rast u julu ubrzan na sedam odsto.

Sve veća orijentacija firme prema međunarodnim tržištima počela je da daje rezultate pa je ovaj segment poslovanja zabilježio rast od 60 odsto na 17,14 milijardi dolara. To je pridonijelo uspjehu logističkog sektora Cainiao, koji je zabilježio rast prihoda od 34 odsto na 23,16 milijardi juana.

Alibabino poslovanje u oblaku zabilježilo je rast od četiri odsto na 25,12 milijardi juana, a iako znatno bolji rezultat nego u prethodnom tromjesečju, pod pritiskom je slabijih prihoda velikih klijenata, kao i smanjene potrebe za radom na daljinu i obrazovanjem, koji je dominirao u prošlogodišnjem uporednom razdoblju. Firma je izvijestila da ovaj poslovni segment doživljava “jaku potražnju” za modelima za obuku vještačke inteligencije i povezanim uslugama.

“Vjerujemo da je rast podstaknut uslugama vještačke inteligencije tek započeo i da tehnološka revolucija koju je izgradila vještačka inteligencija nije kratkoročna šansa, već početak nove ere”, poručili su iz uprave firme i istakli planove za dalje ulaganje u razvoj vještačke inteligencije i poslovne prilike.

Alibaba je početkom godine navela da će se reorganizovati u holding sa šest jedinica, a cloud segment poslovanja među prvima je izdvojen i vrednovan na tržištu. Očekuje se da bi trgovački lanac Freshippo i logistički biznis Cainiao mogli da se pojave na tržištu za manje od godinu dana kroz inicijalnu ponudu dionica.

Dionice Alibabe na njujorškoj berzi juče su skočile 4,6 odsto na 99,2 dolara, dok su od početka godine zabilježile rast od 12,6 odsto.

SEEbiz

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *