PKCG: Sistem kvaliteta – neizostavan dio puta ka uspješnom pozicioniranju domaćih proizvoda i usluga

Dodajte komentar

Privredna komora Crne Gore ispunila je zahtjeve međunarodnog standarda ISO 9001 i sertifikovala sistem menadžmenta kvalitetom (SMK) još 2007. godine, zbog, kako su naveli, značaja kvaliteta i standarda za uspješan rad i razvoj za tržišno pozicioniranje privrednih subjekata, a u želji da i kroz lični primjer to pokažu i dodatno promovišu.

U PKCG se konstantno afirmiše kvalitet i ukazuje na značaj implementacije njegovih standarda šaljući poruku o značaju kvaliteta a sve u cilju jačanja konkurentnosti na tržištu.

“PKCG je među pokretačima i nosiocima promocije i uvođenja sistema kvaliteta kojim se mijenja slika o ulozi biznisa u jednoj zajednici i donose promjene na tržišnom mozaiku kroz standarde koji u poslovne odluke integrišu principe održivosti. Dijeljenjem svoje ekspertize pomažemo crnogorskoj privredi da ovlada sistemom kvaliteta koji je neizostavan dio puta ka uspješnom pozicioniranju domaćih proizvoda i usluga. PKCG je uključena u projekte podizanja konkurentnosti i spremna je da pomogne svima koji žele da uhvate korak sa razvijenim svijetom u oblasti menadžmenta kvalitetom. Učimo od najboljih, imamo podršku evropskih asocijacija za kvalitet u transferu znanja i praksi, kako bi se crnogorska privreda na vrijeme pripremila za ulazak na tržište koje zahtijeva da se u poslovne odluke ugrade principi održivosti, a briga o biznisu mora ujedno biti briga o ljudima, prirodi i zajednici”, ističu iz najstarijeg poslovnog udruženja.

Podsjećaju da uvođenje standarda pomaže u rastu preduzeća, smanjenju troškova i povećanju profita, pomaže u nadmetanju sa konkurencijom i daje mu snagu ozbiljnog konkurenta na tržištu. Pored toga povećava kredibilitet preduzeća, imidž i reputaciju, a time i poverenje kupaca i klijenata. Takođe, benefite imaju i potrošači jer su proizvodi i usluge proizvedeni u skladu sa standardima bezbjedniji, sa efikasnijom kontrolom postignute bezbjednosti proizvoda koji se plasiraju na tržišta.

Koordinacioni odbor za kvalitet koji u PKCG postoji od 2006. godine, promoviše kvalitet i unapređenje sistema kvaliteta u cilju afirmisanja crnogorske privrede, te primjenu međunarodnih standarda menadžmenta kvaliteta.

Kroz svoj rad objedinjuje sve relevantne subjekte u zajedničkom cilju izgradnje infrastrukture kvaliteta, uključujući reprezentativne kompanija koje su svoje poslovanje uskladile sa međunarodnim standardima sistema menadžmenta, institucije infrastrukture kvaliteta (standardizacija, metrologija, akreditacija), ministarstava (ekonomskog razvoja i turizma i javne uprave), i drugi istaknute crnogorske djelatnike na polju kvaliteta iz akademske zajednice, lokalne samouprave i nevladinog sektora. Njegove  aktivnosti su usmjerene na:

  • Promociju i unapređenje sistema kvaliteta u Crnoj Gori u cilju afirmisanja crnogorske privrede;
  • Iniciranje organizovanja obuka i osposobljavanja iz oblasti menadžmenta: kvalitetom, zaštitom životne sredine, zaštitom zdravlja i bezbijednosti na radu, bezbjednosti hrane, kao i drugih oblasti od interesa i na inicijativu članica Komore i drugih zainteresovanih strana;
  • Širenje svijesti i podsticanje privrednih subjekata i javne uprave na uvođenje standarda kvaliteta i drugih međunarodnih standarda;
  • Saradnju sa institucijama infrastrukture kvaliteta;
  • Promovisanje aktivnosti institucija infrastrukture kvaliteta i uspješnih privrednih subjekata i njihovih iskustava (poboljšanja) kroz primjenu standarda kvaliteta.

“Za operacionalizaciju preporuka o upravljanju sistemom kvaliteta neophodni su konkretni koraci i Privredna komora će kroz aktivnosti koje sprovodi nastaviti da radi na edukaciji i pružanju podrške članicama da adekvatnim uvođenjem standarda trasiraju održiv put razvoja svog poslovanja. Za to su neophodne i javne konsultacije, zajedničko razumijevanje i temeljan rad na donošenju zakonske regulative koja će omogućiti da sistem kvaliteta bude ne samo kopija evropske prakse, već praktično primjenjivi i našim kompanijama prilagođen set propisa koji će uvođenjem standarda kvalitea trajno podići performanse crnogorske privrede2, zaključuju iz PKCG.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *