PayPal pokrenuo stablecoin PYUSD

Dodajte komentar

PayPal je saopštio da je u ponedjeljak lansirao stablecoin vezan za američki dolar, postavši prva velika fintech kompanija koja je prihvatila digitalne valute za plaćanja i transfere.

PayPal-ova objava, koja je u ponedjeljak podigla dionice kompanije za 2,66 posto, odražava povjerenje u problematičnu industriju kriptovaluta koja se u posljednjih 12 mjeseci borila s regulatornim preprekama koje su pogoršane nizom velikih kolapsa.

Dok stable coin – kripto tokeni čija je novčana vrijednost vezana za stabilnu imovinu kako bi se zaštitila od volatilnosti – postoje već godinama, oni tek treba da uspješno napreduju u mainstream ekosistemu plaćanja.

Umjesto toga, potrošači uglavnom koriste stabilne coine kao sredstvo za trgovinu drugim kriptovalutama, poput bitcoina i etera. Najveći stabilni koin na svijetu je Tether, a slijedi ga USD Coin, koji izdaje kripto provajder Circle.

Prethodni pokušaji velikih mejnstrim kompanija da lansiraju stablecoine naišli su na žestoko protivljenje finansijskih regulatora i kreatora politika. Planovi Meta (META.O) , a zatim i Facebooka za 2019. da lansiraju stableoin, Libra, osujećeni su nakon što su regulatori izrazili strah da bi to moglo poremetiti globalnu finansijsku stabilnost.

Niz velikih ekonomija, od Britanije do Evropske unije, od tada je postavio pravila za upravljanje stablecoinima. Politike EU će stupiti na snagu u junu 2024.

“PayPal nije baš toliko polarizirajući kao Facebook, ali je ime visokog profila koje će sigurno privući pažnju na Capitol Hillu, i od [Federalnih rezervi] i [Komisije za hatije od vrijednosti i berze]”, rekao je Ian Katz, izvršni direktor Capital Alpha Partners, u bilješci.

PayPal-ov stablecoin, nazvan PayPal USD , podržan je depozitima u američkim dolarima i kratkoročnim američkim trezorima, a izdavaće ga Paxos Trust Co. Postepeno će biti dostupan PayPal korisnicima u Sjedinjenim Državama.

Token se može iskoristiti za američke dolare u bilo kojem trenutku, a takođe se može koristiti za kupovinu i prodaju drugih kriptovaluta koje PayPal nudi na svojoj platformi, uključujući bitcoin.

“PYUSD je prvi te vrste, koji predstavlja sljedeću fazu američkih dolara na blockchainu”, objavio je Paxos na platformi za razmjenu poruka X, ranije poznatoj kao Twitter. “Ovo nije samo prekretnica za Paxos i PayPal, već za cijelu finansijsku industriju.”

Izvor: Reuters

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *