Dug Instituta Igalo biće umanjen za iznos neizmirene devizne štednje Srbije prema Crnoj Gori

Dodajte komentar

Institut Igalo za sada neće ići u stečaj nakon što je Srbija blokirala njegov račun za oko 7,5 miliona eura duga prema nekadašnjoj Jugobanci koje je u stečaju. Njegove obaveze biće dijelom pokrivene zaostalim dugovanjem Srbije prema Crnoj Gori na osnovu stare devizne štednje, dok će izmirivanje ostatka biti dodatno precizirano.

Kako je rečeno iz Ministarstva finansija, to je utvrđeno na sastanku ministra Aleksandra Damjanovića i državnog sekretara Ilije Vukčevića, sa ministrom finansija Srbije Sinišom Malim i njegovim saradnicima povodom “rješavanja složene situacije u kojoj se nalazi Institut ‘Dr Simo Milošević’ usljed visoke zaduženosti, između ostalog, i prema Jugobanci AD u stečaju, odnosno nadležnoj Agenciji Republike Srbije”.

“Imajući u vidu da se radi o pravosnažnoj sudskoj presudi koja je izvršna, i koja je obaveza države Crne Gore, razgovarano je o modelu izmirenja duga po pomenutoj sudskoj presudi, uz istovremeno rješavanje pitanja neizmirene obaveze Republike Srbije prema Crnoj Gori za staru deviznu štednju. Dogovoreno je da se, kako bi se izbjegla eventualna blokada Instituta, a time i gotovo izvjestan stečaj, u najkraćem mogućem roku između dvije Vlade dogovori  način i dinamika rješavanja ova dva pitanja. Time  se umanjuju ukupne obaveze Instituta i otklanja najveća prijetnja uvođenja stečaja”, naveli su iz MF povodom sastanka u Beogradu.

Istovremeno je razmatrana nova dugoročna saradnja Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Republike Srbije sa Institutom Igalo u kome će zdravstveni osiguranici iz susjedne zemlje ponovo moći da borave.

“Na sastanku je usaglašen nacrt Sporazuma o donaciji sistema e-faktura Republike Srbije, koji će biti predložen objema vladama, i koji predstavlja osnov za uvođenje ovog sistema u Crnu Goru. To će radikalno poboljšati ekonomske aktivnosti unutar Crne Gore na način da će se sistemom e-fakture ubrzati robno-novčani tokovi unutar naše privrede, u dobrom dijelu suzbiti postojeći nivo  sive ekonomije i riješiti veliki problemi povraćaja PDV-a koje imaju crnogorske kompanije”, smatraju iz MF.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *