Direktor hotela u Hrvatskoj: Toliko smo povećali plate da se pitam vrijedi li neko radno mjesto toliko

Dodajte komentar
Hotel Olympia Sky - Vodice

“Sve ukazuje na odličnu sezonu. U odnosu na prošlogodišnje razdoblje radimo 50 posto bolje, a u odnosu na 2019. godinu oko 35 posto. Prihodi su rekordni, a što se tiče dolazaka, i u tom dijelu smo bolji u odnosu na uporediva razdoblja. Jedini ograničavajući faktor je radna snaga i bojazan ko će to sve kvalitetno odraditi”, kaže Darko Bastić, direktor hotela Olympia i Olympia Sky u Vodicama u Hrvatskoj. Prema njegovom iskustvu, taj je problem iz godine u godinu sve izraženiji.

Obučavanje novih

– Sve je manje nade da ćete dobiti kvalitetan sezonski kadar, tako da ste srećni ako uspijete popuniti sve pozicije i tokom sezone obučite nove radnike. Povećali smo plate toliko da se ponekad zapitamo vrijedi li neko radno mjesto toliko koliko se za njega izdvaja. Riječ je o radnim mjestima za koje nije neophodno visoko obrazovanje. Dovoljno je srednjoškolsko obrazovanje, a primanja za te pozicije premašila su neka primanja visokoobrazovanih radnika. Jednostavno, potražnja je prevelika, tako da radnici mogu usloviti poslodavcima određenom stepenu primanja. Takva situacija utiče na cijene hotelskih i ugostiteljskih usluga. Zato se i postavlja pitanje do kada će se taj balon naduvavati i kada će da pukne – pojašnjava Bastić.

Ipak, priznaje da je njima u kompaniji Olimpia Vodice donekle lakše jer rade čitavu godinu, pa imaju čvrstu bazu stalnih radnika.

– Otprilike 60 do 70 posto radnika u sezoni naši su stalni, cjelogodišnji radnici. Za ostale se snalazimo. Kako se približava sezona tako se i mi kompletiramo. Naravno, čak i na vrhuncu sezone zna se dogoditi da u određenom segmentu nedostaje radnika poput onih koji rade u objektima na plaži, radnika koji rade na iznajmljivanju rekvizita, na sladoledu, iznajmljivanju ležaljki… To su mjesečni poslovi, koji su aktuelni, zapravo, samo dva-tri mjeseca, pa na njima zapošljavamo studente – kaže direktor hotela Olympia i Olympia Sky.

Govoreći o sezoni poslovnih skupova, koja je prethodila turističkoj sezoni, Bastić govori da su nedostatak radnika za određene pozicije popunjavali tako što su radnici radili prekovremeno.

– Nakon nekoliko godina pauze zbog pandemije, taj segment se potpuno oporavio. Ove godine su se tražili dodatni termini. Ujutro je završavao jedan poslovni skup, a poslijepodne je počinjao drugi – ispričao je Bastić.

Izvor: Jutarnji.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *