Dionica ruši rekorde, tržišna vrijednost Podravke premašila milijardu eura

Dodajte komentar

Tržišna vrijednost Podravke juče je premašila milijardu eura. Nakon ponedjeljka kad je trgovanje zaključeno s rekordnih 140 eura po dionici (1054,83 kn) i prometom od 1,45 miliona eura, jučerašnja vrijednost dionice u jednom je trenutku porasla i za dodatnih 1,79%, na 142,50 eura, što znači da je u tom trenutku kompanija vrijedila visokih 1,011 milijardi eura, prenosi Poslovni dnevnik.

No pred kraj trgovanja dionica je pala na 139 eura, uz promet od 1,15 mil. eura. Na isti dan prošle godine cijena dionice bila je 77,51 euro, dok su mikionski prometi, osim dva protekla dana, zadnji puta zabilježeni lani u novembru, i to od 1,32 miliona eura.

Na krilima dobrih rezultata

Na zahtjev Zagrebačke berze za izvještajem postoje li okolnosti koje nisu poznate široj investicionoj javnosti, a mogle su podstaći ovako žustru trgovinu, iz Podravke su, podsjetimo, u ponedjeljak odgovorili kako im “nisu poznate nikakve nove okolnosti ili činjenice koje utiču ili bi mogle uticati na nastanak povlaštenih informacija koje bi mogle imati za posljedicu promjenu cijene dionica, a da ne proizlaze iz informacija koje su opštepoznate ili koje su ranije dostavljene Zagrebačkoj berzi”. Kako bilo, upućeni kažu kako se, gleda li se pojedinačno, ne događa ništa specijalno što bi toliko poguralo cijene dionice Podravke. No niz akumuliranih faktora poput ograničene ponude atraktivnih dionica na berzi, Podravkina likvidnost, činjenica da je hrana zanimljiv sektor, priča kako Podravka preuzima Fortenovin poljoprivredno-prehrambeni biznis te da se, osim MI Braće Pivac, za nju zanimaju i neki strani fondovi koji investiraju u regiji – stvorila je dobru potražnju za dionicama, a to je, naravno, i dobra podrška rastu cijene dionice.

“Jako dobri finansijski rezultati Podravke jer se solidno snašla u inflacionom okruženju, vjerovanje da će se tako i nastaviti te dobra turistička sezona, sve je to pomalo uticalo na živost kupovine na berzi”, kaže jedan od finansijskih stručnjaka.

Podsjetimo, prije dvije nedjelje Grupa Podravka izvijestila je da je u prvom polugodištu ostvarila prihode od 346,3 miliona eura, što je rast od 8% u odnosu na isto razdoblje lani.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *