Vujošević za Bankar: Izrečene kazne u vrijednosti od skoro milion 800 hiljada eura

Dodajte komentar

Od početka jula Uprava za inspekcijske poslove je u šest primorskih opština izvršila 4.571 inspekcijsku kontrolu, pri čemu je utvrđeno 2.862 nepravilnosti. Direktorica Uprave za inspekcijske poslove Ana Vujošević kazala je za portal „Bankar“ da su izdali 4.084 prekršajna naloga u ukupnom iznosu od 1.775.110,00 eura.

„Kada je u pitanju Turistička inspekcija najveći broj nepravilnsoti ticao se neuređenosti kupališta, neposjedovanja odobrenja za rad kupališta, nedovoljnoga broja spasilaca na kupalištu, neizdavanja fiskalnih računa u ugostiteljskim objektima“, kazala je Vujošević.

Najčešće nepravilnosti koje ove sezone bilježi odsjek za Tržišnu inspekcije su nevođenje evidencije trgovine, neistaknute cijene u objektima koji se bave trgovinom kao i rad nedjeljom.

„Inspekcija rada je najvećim dijelom utvrdila nepravilnosti koje su se odnosile na zapošljavanje lica bez ugovora o radu i prijave na obavezno socijalno osiguranje, zapošaljavanje lica bez dozvola za privremeni boravak i rad, rad lica bez slobodnog dana“, kazala je Vujošević poručujući da su se najčešće nepravilnosti koje su utvrđene od strane Zdravstveno sanitarne inspekcije odnosile na neposjedovanje sanitarnih knjižica i izdavanje lijeka bez recepta,

Podaci Uprave za inspekcijske polsove pokazuju da su od ukupnog broja izvršenih kontrola utvrđene 2.862 nepravilnosti, za čije otklanjanje su izrečene upravne mjere i to 543 ukazivanja i 902 rješenja o otklanjanju nepravilnosti, što govori o preventivnom pristupu inspektora iako je sezona u jeku.

„Za počinjene prekršaje izdata su 4.084 prekršajna naloga u ukupnom iznosu od 1.775.110,00 eura i podnijeta 24 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka područnim sudovima za prekršaje“, kazala je Vujošević.

U poređenju sa prošlom sezonom ove godine ima manje zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

„Budva i Ulcinj su gradovi u kojima je zabilježeno najviše nepravilnsoti što je i za očekivati kako zbog najvećeg priliva turista, široke turističke ponude, tako i zbog velike teritorije na kojoj se prostiru. Za sada najmanje kršenja bilo je u Kotoru i Tivtu“, poručila je Vujošević.

Više od 70 inspektora „češlja“ primorje

Pojačan inspekcijski nadzor i ove godine se sprovodi sa Upravom Prihoda i carina.  Na terenu u primorskim opštinama je više od 70 radno angažovanih inspektora.

„Broj inspekcijskih pregleda koji svako od njih dnevno odradi dostiže i 5 što je doprinijelo ovakvim rezultatima. Postoji tačno određen broj inspektora koji je predviđen Aktom o sistematizaciji, popunjavanje mjesta je još u toku, ali obzirom na trenutni broj inspektora postiže se maksimalan učinak“, kazala je Vujošević.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *