Moody’s srezao rejting 10 američkih banaka

Dodajte komentar

Moody’s je u ponedjeljak snizio kreditni rejting nekoliko malih i srednjih američkih banaka i rekao da bi mogao smanjiti rejting nekih od najvećih zajmodavaca u zemlji, upozoravajući da će kreditna snaga sektora vjerovatno biti testirana rizicima finansiranja i slabijom profitabilnošću.

Moody’s j smanjio rejting 10 banaka za jedan nivo i stavio šest bankarskih divova, uključujući Bank of New York Mellon, US Bancorp, State Street i Truist Financial, na reviziju radi potencijalnog sniženja.

“Rezultati mnogih banaka u drugom kvartalu pokazali su rastuće pritiske na profitabilnost koji će smanjiti njihovu sposobnost generisanja internog kapitala”, navodi Moody’s u bilješci.

“Ovo dolazi u trenutku kada je blaga recesija u SAD-u na pomolu početkom 2024. i čini se da će se kvalitet imovine smanjiti, s posebnim rizicima u portfelju komercijalnih nekretnina (CRE) nekih banaka.”

Moody’s je rekao da su povećane izloženosti CRE ključni rizik zbog visokih kamata, pada potražnje za poslovnim prostorom kao rezultat rada na daljinu i smanjenja dostupnosti CRE kredita, preosi Seebiz.eu.

Agencija je takođe promijenila svoje izglede u negativne za jedanaest velikih zajmodavaca, uključujući Capital One, Citizens Financial i Fifth Third Bancorp.

Kolaps Silicon Valley Bank (SVB) i Signature Bank ranije ove godine izazvao je krizu povjerenja u američkom bankarskom sektoru, što je dovelo do odljeva depozita u nizu regionalnih banaka, uprkos tome što su vlasti pokrenule hitne mjere za jačanje povjerenja.

Ipak, Moody’s je upozorio da su banke sa značajnim nerealizovanim gubicima koji se ne odražavaju u njihovim odnosima regulatornog kapitala osjetljive na gubitak povjerenja u trenutnom okruženju visokih stopa.

Sveobuhvatan izvještaj dolazi u kontekstu pooštravanja monetarnih uslova kreditiranja nakon najbržeg povećanja kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi.

Više stope takođe su povećale izgled recesije i izvršile pritisak na sektore kao što su nekretnine da se prilagode stvarnosti nakon pandemije.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *