Turski ekonomski zaokret: Ministar finansija održao maratonski sastanak sa stranim investitorima

Dodajte komentar

Ministar finansija Turske Mehmet Simsek održao je u Istanbulu sastanak sa brojnim međunarodnim investitorima što bi trebao predstavljati prvi korak ka obnovi veza sa nizom značajnih kompanija iz drugih zemalja.

Sastanak koji su mnogi ocijenili maratonskim, s obzirom na to da je trajao osam sati, uključivao je ministra finansija, guvernerku Centralne banke Turske Hafize Gaye Erkan te 40 investitora, tema razgovora bili su monetarna i fiskalna politika te ekonomski izgledi države.

“Sastanak označava transparentniji tržišni zaokret turske vlasti i dolazi dva mjeseca nakon što je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan imenovao Simseka za ministra te guvernerku Erkan”, piše Daily Sabah.

Prema izvorima ovog turskog lista, Simsek je naglasio da je smanjenje inflacije prioritet i samouvjereno je najavio da se ekonomska politika vraća na regularnije postavke.

“Simsek je rekao investitorima da Erdogan u potpunosti podržava monetarno pooštravanje te je naglasio da će se nastaviti postepeno podizanje kamatnih stopa što će dovesti do nešto sporijeg ekonomskog rasta, ali i ne do naglog zaustavljanja”, rekao je jedan od izvora sa sastanka.

Inače, Centralna banka Turske pod upravom nove guvernerke podigla je ključnu kamatnu stopu za 900 baznih poena odnosno na 17,5 posto u junu.

Inflacija je prošlog oktobra u Turskoj dostigla 24-godišnji maksimum od 85,5 posto. Vremenom, inflacija se smanjila, ali se u julu zadržala na nivou od 48 posto.

(Klix)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *