Za sedam mjeseci UPC naplatio 1,4 milijarde dažbina, najviše rasli prihodi od carina

Dodajte komentar

Bruto naplata poreskih prihoda u prvih sedam mjeseci iznosila je 1,4 milijarde eura, što je za 233 miliona ili 19 odsto više od plana, naveli su iz Uprave prihoda i carina, te precizirali da je veći iznos naplate u svim kategorijama.

Ovaj rezultat je za 291 milion eura ili 25 odsto bolji nego u istom periodu prošle godine.

Nešto manje od polovine ukupno naplaćenog iznosa odnosio se na porez na dodatu vrijednost – 656 miliona  eura, što je za petinu više nego u 2022. godini.

Naplata doprinosa iznosila je 298,5 miliona eura ili za 25 odsto više nego prošle godine, dok je od akciza prihodovano 175,5 miliona eura ili 21 odsto više nego u uporednom periodu.

Najviše su rasli prihodi po osnovu carina – poreza na međunarodnu trgovinu i transakcije, čak 39 odsto u odnosu na prošlu godinu, a u ukupnom iznosu 29,6 miliona eura. Značajan je rast naplate od koncesionih naknada 31,8 miliona eura ili 36 odsto više.

“Naplata poreza na promet nepokretnosti iznosi 17,4 miliona eura, što je u odnosu na prošlu godinu više za 2,3 miliona eura (ili 15 odsto). Ostvarena naplata po osnovu poreza na dohodak građana iznosi 83,9 miliona eura i veća je za 7,6 miliona eura (ili 10 odsto)”, naveli su iz UPC i dodali da očekuju slilčnu dinamiku rasta u nastavku turističke sezone.

Samo tokom jula, bruto naplata prihoda dostigla je 221 milion eura što je za četvrtinu više nego u istom mjesecu prošle godine.

Od toga, skoro polovina se odnosi na naplaćeni poreza na dodatu vrijednost, 103 miliona eura što je 16 odsto više. Pojedinačno, najveći rast imala je kategorija poreza na dobit pravnih lica gdje naplaćeno je 4,5 miliona eura ali e to 127 odsto više u odnosu na prošlu godinu i 68 odsto više od ovogodišnjeg plana. Uz to, po osnovu akciza prihodovano je 35 miliona eura ili 50 odsto više u poređenju s julom 2022.

Od poreza na promet nepokretnosti prihodovana su dva miliona eura, koncesionih naknada 4,4 miliona, poreza na dohodak građana 15 miliona, doprinosa 48 miliona eura, a od carina 4,8 miliona eura.

Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *