Damjanović: Državna kasa puna, zaduživanja neće biti bar do oktobra

Dodajte komentar

Državna kasa je u ovom trenutku puna, a trenutni dobri pokazatelji daju nadu i optimizam da će se u istom ritmu nastaviti i do kraja godine, saopštio je ministar finansija Aleksandar Damjanović.

Na konferenciji za novinare povodom polugodišnjih rezultata rada Ministarstva finansija, on je kazao daukupno stanje u trezoru, sa rezervama zlata, iznosi 204 miliona eura.

-Na današnji dan, stanje u trezoru je 137,7 miliona eura depozita, a uključujući i zlato, 204 miliona eura saopštio je Damjanović.

Prema preliminarnim podacima, za sedam mjeseci ove godine ostvareni su budžetski prihodi od 1,44 milijarde eura, što je 363,7 miliona, ili 33,7 odsto, više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

On je podsjetio da su ovu godinu poče li sa svega 46 miliona eura gotovinskog depozita i da su se do sada zaduži li svega 100 miliona od mogućih 600 miliona.

-To znači da smo faktički koristili nekih 146 miliona eura za ovih sedam-osam m jeseci. Ako se vratimo na početak i kažemo da na današnji dan u kasi imamo nekih 138 miliona eura, to znači da smo, faktički, osam mjeseci sami finansirali sve svoje potrebe, što se prvi put dešava u ovoj državi istakao je Damjanović.

Vlada je rebalansom računala na dodatnih 40 miliona eura od državnih preduzeća.

Damjanović je rekao i da ministarstvo prati stanje na tržištu nafte i naftnih derivata i najavio da će ponovo intervenisati smanjenjem akcizauslučajuporemećaja na tržištu.

Po pitanju zaduživanja do kraja godine, ministar je kazao da zaduživanja neće biti do oktobra.

On je saopštio i da ministarstvo već radi na pripremi budžeta za narednu godinu, da očekuju potvrđivanje kreditnih rejtinga Crne Gore, ali i poboljšanje na toj skali, dok za projekat autoputa smatra da mora da se nastavi jer je to strateško pitanje.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *