Hipotekarna banka kreditira Montecargo sa milion eura uz državnu garanciju

Dodajte komentar

Jedna od državnih željezničko-transportnih preduzeća Montecargo dobilo je zeleno svjetlo na sjednici Vlade u tehničkom mandatu da uzme milion eura vrijedan kredit kod podgoričke Hipotekarne banke, kako bi nabavilo nova vozna sredstva.

U dokumentaciji Ministarstva kapitalnih investicija koja prati ovu informaciju precizira se kako su sredstva potrebna zbog nastavka dvogodišnjeg investicionog ciklusa koji je ova kompanija za prevoz tereta započela 2022.

Preiziraju da se firma “susrela sa finansijskim problemima” zbog kojih ne može da podmiri ni obaveze iz tekućeg poslovanja, pa smatraju najprihvatljivijim da se predviđene investicije realizuju iz kredita za koji će garantovati država.

Potvrdi iz Vlade prethodila je odluka Odbora direktora Montecarga od 21. jula koji je takođe dao saglasnost za zaduženje kod Hipotekarne banke koje će biti otplaćeno za 18 mjeseci, uz fiksnu kamatnu stopu od 6,1 odsto na godišnjem nivou.

Iako već godinama u minusu zbog nenaplaćenih dugova mahom kompanija iz Srbije, menadžment Montecarga planira ove godine da profitira oko 600.000 eura, naredne ok 800.000, dok bi neto dobit u 2025. trebalo da bude oko milion eura.

Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *