Akcize na bezdimne cigarete dogodine ostaju iste, povećavaju se one na zaslađena pića i bezalkoholno pivo

Dodajte komentar

Akcize na bezdimne duvanske proizvode ostaće iste i u narednoj godini, ali će zato biti uvećane one za gazirana pića, odlučeno je na jučerašnjoj sjednici Vlade u tehničkom mandatu.

Kako je precizirano izmjenama aktuelnog Zakona o akcizama, od 1. januara 2024. trebalo je da stupi na snagu novo uvećanje akciza za cigarete i prerađeni duvan namijenjen zagrijavanju odnosno bezdimne duvanske proizvode, na osnovu kojih će ta dažbina biti povećana sa 145 na 190 eura po kilogramu duvanske smjese.

“Izmjenama se predlaže usporavanje postojećeg akciznog kalendara i predlaže da visina akcize na bezdimne duvanske proizvode i tokom 2024. godine iznosi 145 eura po kilogramu duvanske smjese”, rečeno je na sjednici Vlade.

Konzumenti pojedinih duvanskih proizvoda zato ne moraju očekivati njihov poskupljenje.

S druge strane, “rupa” na prihodovnoj strani države biće popunjavana novim nametom za određena pića. Tako će akcize koje su se do sada odnosile na gaziranu vodu sa dodatkom šećera i drugih zaslađivača i aromatizera u buduće obuhvatati i negaziranu vodu sa dodatkom šećera te bezalkoholno pivo.

Novim odredbama zakona, akcize za gazirana pića će umjesto 25 eura po hektolitru, iznositi 35 eura, dok će za negaziranu vodu sa šećerom i druga bezalkoholna pića – uključujući bezalkoholno pivo – biti 25 eura po hektolitru.

Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *