Konzorcijum zbog “Mediterana” tužio državu, vještak Saša Zejak izračunao da su izgubili 52 miliona eura

Dodajte komentar

Konzorcijum CG SKI tužio je državu Crnu Goru pred Privrednim sudom jer nije realizovana investicija izgradnje turističkog kompleksa na Žabljaku, na lokaciji “Mediteran”.

Predmet je prvo dobio raniji predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić (kasnije uhapšen) a vještak ekonomsko-finansijske struke bio je Saša Zejak, koji je u aprilu prošle godine za potrebe tog sudskog spora procijenio da šteta i izmakla dobit investitoru iznose čak 52 miliona eura. Zejak je takođe uhapšen sa Jovanićem prošle godine.

Ti podaci saopšteni su Portalu RTCG iz Akcije za socijalnu pravdu (ASP), koja je obavila uvid u dokumentaciju o ovom sudskom sporu.

“Čak 52 miliona eura je obična šteta i izmakla dobit za Konzorcijum CG SKI, koju bi trebalo da plati država Crna Gora, jer nije došlo do realizacije investicije izgradnje turističkog kompleksa na Žabljaku. To je izračunao u aprilu prošle godine vještak ekonomsko-finansijske struke Saša Zejak za potrebe sudskog spora pred Privrednim sudom. Investitor je spor pokrenuo protiv države u junu 2021. godine, dok je u predmetu trebalo da sudi tadašnji predsjednik tog suda Blažo Jovanić”, naveli su iz ASP-a,.

Međutim, nakon prošlogodišnjeg hapšenja Jovanića i Zejaka došlo je do zastoja u sudskom sporu, a predmet je u međuvremenu dodijeljen sudiji Filipu Vujoševiću, koji je za oktobar ove godine zakazao raspravu.

“Državu zastupa Zaštitnik imovinsko pravnih interesa, pa je za očekivati da će dokazni postupak biti iznova sproveden, ali i da će se raditi novi nalaz vještaka ekonomsko-finansijske struke, koji je ključni za predmetni spor i veoma je bitno šta će biti zadatak tog nalaza”, smatraju u ASP-u.

Podsjećaju da je Vlada sada opozicione Demokratske partije socijalista oktobra 2018. godine donijela odluku o davanju u dugoročni zakup zemljišta vojno-turističkog kompleksa ‘Mediteran’ na Žabljaku, a mjesec kasnije potpisan je ugovor o zakupu sa Konzorcijumom CG SKI, kojeg čine firma CG SKI i Baltik International Trading iz Estonije. Ovo vlasništvo se povezuje sa kontroverznim biznismenom Igorom Bidilom, koji je dobio crnogorski pasoš, naglasili su iz ASP-a.

Lokacija je izdata u zakup na 30 godina, a investiciona obaveza zakupca iznosi pet miliona eura, dok je procjena bila da će gradnja trajati tri godine. Predviđena je bila izgradnja ekskluzivnog, ekološki održivog turističkog kompleksa kategorije pet zvjezdica. Ugovor o zakupu je stupio na snagu jula 2019. godine, ali je spor nastao, jer je gradnja planirana u zoni Nacionalnog parka Durmitor, ocjenjuju u ASP-u.

Prijava gradnje od investititora je podnijeta u maju 2020. godine, ali je već u junu prekinut taj postupak.

“Tačno godinu kasnije investitor je tužio državu pred Privrednim sudom, a predmet je zadužio tadašnji predsjednik tog suda Blažo Jovanić, dok je izradu nalaza povjerio Saši Zejaku. Obojica su prošlog maja uhapšeni po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva. Vještak je u nalazu procijenio stvarnu štetu od preko 1,3 miliona eura, a računato je sve što je investitor prikazao da je uložio, počev čak od učešća na tenderu za dobijanje u zakup lokacije na Žabljaku, zarada, advokatskih, notarskih, knjigovodstvenih, savjetodavnih i ostalih usluga, plaćenih taksi, čak i trošak blokade računa (25 eura), pa do troška zakupa motornog vozila za potrebe direktora firme u desetinama hiljada eura”, navode u ASP-u.

Pomenuta je i  izgubljena dobit koja bi bila ostvarena kroz redovno poslovanje za 27 godina.

“Izgubljenu dobit vještak je računao na osnovu biznis plana investitora za turistički kompleks na Žabljaku, čija je predračunska vrijednost bila oko 12 miliona eura. Procijenio je da je izbubljena dobit koja bi bila ostvarena kroz redovno poslovanje za 27 godina nešto preko 15 miliona eura. U isto vrijeme, procijenio je da će investitor izgubiti čak 35,5 miliona eura po osnovu prodaje smještajnih jedinica u hotelu, pri čemu je vrlo zanimljivo da je cijene smještajnih jedinica računao prema predugovorima zaključenim za kupovinu sličnih jedinica u Kolašinu, a radilo se o kupcima, koji su dobili crnogorske pasoše po osnovu ekonomskog državljanstva”, saopštili su iz ASP-a.

RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *