Potpisana državna garancija za kredit EBRD namijenen CGES

Dodajte komentar

Ministar finansija mr Aleksandar Damjanović i šef kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj za Crnu Goru (EBRD) Remon Zakarija, potpisali su danas Ugovor o garanciji između dvije institucije, za Amandman na ugovor o kreditnom aranžmanu između Crnogorskog elektroprenosnog sistema AD (CGES) i EBRD-a, za potrebe finansiranja Projekta ugradnje varijabilne prigušnice u trafostanici Lastva, u iznosu do 9 miliona eura.

Amandman na ugovor o kreditu, ispred CGES-a, potpisao je izvršni direktor te firme, Ivan Asanović.

Imajući u vidu likvidnost i kontinuirane pozitivne rezultate u poslovanju CGES-a, kao i potrebu investiranja u unapređenje bezbjednosti elektroprenosne mreže, kao jednog od stubova razvoja energetskog sektora u Crnoj Gori, ministar Damjanović je istakao da je izdavanje državne garancije za pomenuti kreditni aranžman, ekonomski opravdano predviđeno Zakonom o budžetu za 2023. godinu, kao i pratećom Odlukom o zaduživanju.

Izvršni direktor CGES-a, Ivan Asanović, saopštio je da je proširivanjem  Ugovora o kreditu između firme koju predvodi i EBRD-a,  a koji je sklopljen 2013. godine sa ciljem ulaganja u prenosnu mrežu, odnosno kvalitet i modernizaciju usluga, stvoren osnov za finalizaciju Projekta TS Lastva, odnosno ubrzanu nabavku varijabilnog šantnog reaktora i priključka, što će trajno omogućiti siguran rad elektro mreže i interkonekciju sa Italijom.

Šef kancelarije EBRD-a za našu zemlju, Remon Zakarija poručio je da je ovo jedan u nizu uspješnih projekata koje banka koju predstavlja realizuje sa Crnom Gorom, i izrazio očekivanja da će saradnja u svim sferama koje EBRD finansijski pomaže, biti proširena i intenzivirana.

Amandmanom na ugovor o kreditu u vrijednosti od 9 miliona eura, koji je danas potpisan, definisan je rok raspoloživosti sredstava do 15.11.2025. godine, i varijabilna kamatna stopa, koja, u skladu sa standardnim uslovima EBRD-a, iznosi šestomjesečni EURIBOR + 1%, s tim što je amandmanom dodata opcija izbora obračuna kamate po fiksnoj kamatnoj stopi kako je definisano Standardnim uslovima EBRD-a.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *