Kina prvi put u istoriji obavila više transakcija u juanu nego u američkom dolaru

Dodajte komentar

Narodna Republika Kina je u drugom tromjesečju ove godine prvi put u svojoj istoriji obavila više transakcija sa inostranstvom u juanu nego u američkom dolaru.

Narodna Republika Kina je u prošlom tromjesečju prvi put u svojoj istoriji obavila više transakcija sa inostranstvom u sopstvenoj valuti juanu nego u američkom dolaru, pišu mediji u Istočnoj Aziji.

Konkretno, prema podacima kineske Državne agencije za razmjenu sa inostranstvom, u julu preduzeća i organizacije Kine su 49 odsto poslovnih transakcija sa stranim zemljama obavile u juanima. Riječ je o sumi od 42 biliona juana, što po sadašnjem kursu iznosi blizu 6 milijardi američkih dolara.

Smatra se da dobar dio transakcija u juanima otpada na trgovinu sa Rusijom.

Rast udjela juana u kineskoj razmjeni sa inostranstvom ukazuje na ubrzavanje trenda odvajanja od dolara u međunarodnoj trgovini, na kojem Peking radi zbog povećanog geopolitičkog rizika, odnosno, tehnoloških i ekonomskih sankcija koje SAD i njihovi saveznici provode protiv Kine i činjenice da je Zapad zamrznuo i namjerava da oduzme imovinu ruske centralne banke pohranjenu u Evropskoj uniji, piše “RTS”.

Kina, osim sa Rusijom, ima sporazume o međusobnoj trgovini u juanima i valuti partnera, bez posredstva dolara, i sa Brazilom i Pakistanom, a djelimično i Saudijskom Arabijom i drugim zemljama Persijskog zaliva.

Sudeći po učešću u finansijskim transakcijama koje se vrše kroz sistem za plaćanje Društva za globalnu međubankarsku finansijsku telekomunikaciju (Svift), udio juana u svjetskoj trgovini još je mali i iznosi manje od tri procenta (2.77), prenosi “Danas”.

Američki dolar je još uvijek najzastupljenija valuta sa oko 42 odsto, a ispred juana se nalaze i evro, britanska funta i japanski jen.

Ipak, jasno je da učešće juana u finansijskim transakcijama unutar pomenutog sistema raste, jer je prije pet godina iznosio 1.8 posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *