Barska plovidba neće kupiti putnički brod AF Franceska jer preduzeće nema para

Dodajte komentar

Barska plovidba neće kupiti feribot AF Franceska, iako je na predlog Odbora direktora Skupština akcionara ovog državnog preduzeća donijela Odluku o kupovini putničkog broda AF Franceska krajem juna. Najava da će državna pomorska kompanija sa sjedištem u Baru kupiti putnički brod AF Franceska podigla je buru u crnogorskoj javnosti.

Podsjetimo, čelnici Barske plovidbe nisu došli na X sjednicu lokalnog parlamenta za koju je predsjednik SO Bar Branislav Nenezić inicirao da se uvrsti u dnevni red “Informacija o donošenju odluke Barske plovidbe AD Bar o odobrenju kupovine putničkog broda AF Francesca”. Dio odbornika, vlasti u Baru i opozicije, bio je dosljedan da čuje šta ima reći Odbor direktora Barske plovidbe i v.d. izvršnog direktora te je danas iza zatvorenih vrata u ovoj firmi održan sastanak koji je trajao oko četiri sata.

“Danas smo imali korektan sastanak sa predstavnicima Barske plovidbe. Ono što vjerovatno najviše zanima javnost, od strane Odbora direktora nam je jasno saopšteno da se kupovina broda „AF Franceska“ neće realizovati iz prostog razloga što Barska plovidba nema sredstava za kupovinu ovog broda”, naveo je odbornik Demokrata Momčilo Leković na svojoj FB stranici.

Ovo je, piše Primorski portal, još jedna potvrda da je aktuelni Odbor direktora još jednom obmanuo javnost jer su podsjetimo, 5. juna dali izjavu da su “zaokružili finansijsku konstrukciju za kupovinu dva feribota koji bi saobraćali iz Bara do italijanskih gradova Bari i Ankona i tražiće na Skupštini akcionara ove države firme koja je zakazana za kraj juna dopunu dnevnog reda sa tačkom koja se odnosi na ovaj projekat”.

Čak i ako nova Vlada donese Odluku o stavljanju van snage Odluke o kupovini putničkog broda AF Franceska, Zakon o privrednom društvu, član 127 je na strani manjinskih akcionara, što znači da će na računu Barske plovidbe biti manje oko 1,2 miliona eura.

Logično je pitanje odgovornosti aktera koji su učestvovali u donošenju Odluke u interesu manjinskih akcionara koji su prema saznanjima Primorskog portala godinama čekali na pogrešan korak predstavnika državnog kapitala.

Ministar finansija u 42. Vladi i mandatar buduće Vlade Milojko Spajić prije dvije i po godine bio je na strani interesa kompanije Barska plovidba. Odbor direktora koji je delegirala Vlada Dritana Abazovića ostavlja mu pat poziciju – pomorsku kompaniju bez putničkog broda a vjerovatno i bez novca u kasi preduzeća, te izvjesnu blokadu računa.

Primorski portal

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *