Kvartalna dobit Toyote katapultirana 78 posto

Dodajte komentar

Japanski proizvođač automobila Toyota u prvom je tromjesečju poslovne godine ostvario 8,35 milijardi eura čiste dobiti, što je 78 posto više nego godinu ranije. Prihodi od prodaje porasli su 24,2 posto a prodaja vozila porasla za više od osam posto.
Najveći svjetski proizvođač automobila po broju prodanih vozila od početka travnja do kraja juna prodao je 2,538 miliona vozila Toyota i Lexus, što je 8,4 posto više nego u istom razdoblju lani.

Prodaja je porasla na svim tržištima, najviše u Japanu i u Aziji. Kako su napisali u poruci objavljenoj na stranicama kompanije, poboljšanjem situacije u nabavci poluprovodnika uspjeli su povećati proizvodnju. Prošle su se godine automobilski i mnogi drugi proizvođači suočili s prekidima u snabdijevanju, uključujući čipove, te su bili prisiljeni da smanje proizvodnju.

Kompanija je poboljšala prodaju, a rezultatu je doprinio i rast cijena automobila. Na rezultat su uticale i kursne razlike – zbog slabijeg jena i razlika u kursevima drugih valuta operativna je dobit veća za 115 milijardi jena. S druge strane, više cijene materijala kompaniju su koštale 230 milijardi jena, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Toyota je zadržala svoje smjernice za cijelu godinu, očekujući neto dobit od 2,58 triliona jena, što je 5,2 posto više u odnosu na prethodnu fiskalnu godinu, a očekuje se porast prihoda od prodaje za 2,3 posto.

Dionice Toyote su u današnjem trgovanju na Tokijskoj berzi dobile trećinu i po posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *