Turistička sezona se pomjera zbog klimatskih promjena

Dodajte komentar

Turistička sezona će se zbog velikih vrućina s glavnih ljetnih mjeseci pomjerati na sadašnje podsezone, uvjeren je direktor najvećeg njemačkog turističkog koncerna TUI. To bi moglo imati pozitivnog učinka za sve.

„Moguće je pomjeranje potražnje sa sadašnjih udarnih mjeseci jula i avgusta na mjesece prije i nakon glavne sezone”, vjeruje Sebastian Ebel, direktor njemačkog turističkog diva TUI u razgovoru za dnevnik Bild.

On je ukazao na rekordne temperature na Sredozemlju i šumske požare u Hrvatskoj, Grčkoj i Italiji. „Sredozemna ostrva će i dalje ostati atraktivna, ali vjerujem da će se potražnja pomjerati na mjesece s blažim temperaturama i s bukinzima već od februara”, rekao je Ebel.

On smatra da na ovaj trend treba gledati pozitivno jer bi on svima donio pozitivne rezultate. „Rasterećenje kapaciteta i broja noćenja na duže razdoblje je i u ekološkom pogledu više nego smisleno”, rekao je Ebel. On je ukazao i na efekt produženja turističke sezone, nešto što turističke zemlje nastoje da postignu već godinama.

Za glavne ljetne mjesece Ebel prognozira pojačanje potražnje za regionima u kojima temperature nisu postigle tolike vrijednosti kao na Sredozemlju. „Mi već sad pripremamo dodane kapacitete na Zelenortskim ostrvima, Baltičkoj i obali Sjevernog mora”, rekao je Ebel.

Ebel se osvrnuo i na moralni aspekt ležanja na plaži dok na istom ostrvu (Rodos) nekoliko kilometara dalje bukte požari. „Lično sam se uvjerio da najveći dio ostrva nije pogođen požarom. Lokalno stanovništvo živi od turizma, a bez prihoda od turizma nije moguć oporavak od šteta nastalih požarom niti povratak svakodnevici”, kaže njemački turistički stručnjak. Istovremeno, kaže, je potrebno onima koji se žele vratiti kući prije vremena u slučaju izbijanja katastrofalnih požara, to i omogućiti.

(DW)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *